Thanksgiving Day sau Ziua Recunoștinței – află când este ziua în care americanii sărbătoresc cu preparate specifice

Thanksgiving Day sau Ziua Recunoștinței – află când este ziua în care americanii sărbătoresc cu preparate specifice

Ziua Recunoștinței sau Thanksgiving Day, așa cum este cunoscută la americani, este sărbătoarea care marchează sfârșitul toamnei, dar și al recoltei. Totodată, este evenimentul prin care oamenii obișnuiesc să mulțumească pentru recolta bună obținută, în ciuda evenimentelor meteorologice neprielnice. Vezi când se sărbătorește Ziua Recunoștinței și care este tradiția din spatele preparatelor culinare specifice.

Când este celebrată Ziua Recunoștinței

Thanksgiving Day este sărbătoarea anuală de o zi în care se mulțumește, în mod tradițional lui Dumnezeu, pentru toată bogăția recoltei din acel an. Se sărbătorește în ultima zi de joi a lunii noiembrie de către americani, iar canadienii o sărbătoresc în a doua zi de luni din octombrie.

De ce sărbătoresc americanii și canadienii Ziua Recunoștinței – Thanksgiving Day

Ziua Recoltei, Ziua Recunoștinței sau Thanksgiving Day este sărbătoarea celebrată în numeroase țări din lume, dar în special în Statele Unite ale Americii și Canada, acolo unde tradiția sărbătorii este atent urmată de toți locuitorii.

În Statele Unite și Canada, Thanksgiving Day este, de fapt, Ziua Recoltei, mai exact, o zi în care oamenii mulțumesc divinității pentru recoltele pe care le-au avut în acel an, indiferent de condițiile meteorologice grele cu care s-au confruntat.

Masă în familie de Thanksgiving Day

De când este sărbătorită Ziua Recunoștinței

Thanksgiving Day este sărbătoarea preluată de la primii coloniști care au sosit în Lumea Nouă, în anul 1621. Ei au celebrat această zi drept mulțumire pentru recolta bogată pe care au obținut-o chiar și în condiții climatice dure.

În anul 1941, congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a stabilit ca cea de-a patra zi de joi din luna noiembrie să devină în mod oficial sărbătoare națională a SUA.

Originile sărbătorii diferă în Canada. Exploratorul britanic Martin Frobisher a încercat să găsească o cale spre Orient, nu a reușit și a ajuns să se stabilească în Canada. În anul 1578, el a ținut o ceremonie prin care a mulțumit că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Ulterior și alți coloniști care au ajuns, au continuat tradiția.
Mai târziu, Frobisher a fost înnobilat, iar un golf la Oceanul Atlantic a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.

Care sunt preparatele tradiționale de Ziua Recunoștinței

Sărbătoarea de Ziua Recunoștinței a devenit o sărbătoare a familiei, o zi dedicată pentru a petrece timp împreună cu familia și cu prietenii. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc preparatele tradiționale, iar printre cele mai întâlnite sunt:

Curcanul; Plăcinta de dovleac; Plăcinta de mere; Cartofi dulci; Piure; Porumb dulce; Sos de afine; Sos de merișoare; Jambon.

Preparate tradiționale de Ziua Recunoștinței

Vezi alte 7 rețete de Thanksgiving, Ziua Recunoștinței la americani!

Care este tradiția curcanului gătit de Ziua Recunoștinței – de ce gătesc americanii curcan

Tradiția curcanului gătit de Ziua Recunoștinței vine de la Benjamin Franklin, deoarece acesta a decis ca această pasăre să fie simbolul sărbătorii. Fostul președinte american a grațiat un curcan care urma să fie tăiat odată cu celebrarea acestei zile, iar de atunci, în fiecare an, tradiția este respectată de fiecare președinte american. În 2020, Donald Trump a grațiat un curcan alb, în ultimul său an de mandat la Casa Albă.

Alte tradiții de Thanksgiving Day

O tradiție a mesei este rugăciunea pe care oamenii o spun la începutul mesei. Pe tot parcursul rugăciunii, oamenii se țin de mână și fiecare dintre persoanele prezente precizează un motiv pentru care îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această zi.
Sărbătoarea de thanksgiving Day a devenit o sărbătoare federală oficială, iar americanii participă în această zi la diferite acțiuni caritabile. Ei colectează bani sau pregătesc mâncare pentru cei săraci din spațiile amenajate pentru ei.
De asemenea, pentru a celebra evenimentul, orașul organizează diferite parade cu muzică și dansuri, dar și o serie de concerte.
În Statele Unite, de Ziua Recunoștinței nu se muncește. Oamenii au o zi liberă tocmai pentru a petrece timp cu familia și pentru a se bucura de reîntregirea acesteia.

Rețete pe care le poți pregăti de Thanksgiving Day/ Ziua Recoltei

Curcan întreg la cuptor; Curcan umplut cu legume la cuptor; Fasole verde; Piure de cartofi și piure de cartofi dulci; Plăcintă de dovleac sau alte rețete cu dovleac; Cartofi dulci la cuptor; Plăcintă americană cu mere; Sos de merișoare cu nuci;

Așadar, sărbătoarea de Thanksgiving Day ne oferă tuturor șansa de a ne gândi la lucrurile bune care ni se întâmplă zilnic, dar și șansa de a mulțumi pentru tot ceea ce primim.

Sursă foto: 123rf.com

Libertatea