Trei militari ruși beți au împușcat mortal doi ofițeri FSB într-un bar din Herson

Trei militari ruși beți au împușcat mortal doi ofițeri FSB într-un bar din Herson

Procurorii militari ruși anchetează un incident mortal petrecut în regiunea Herson în urmă cu două luni, în care trei soldați din armata rusă, aflați în stare de ebrietate, au deschis focul asupra a doi agenți din cadrul principalului serviciu de informații al țării, FSB, potrivit unor documente guvernamentale interne obținute de Yahoo News.

Când generalul Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale Ruse, l-a informat marți pe șeful său, președintele Vladimir Putin, cu privire la stadiul operațiunilor militare din Ucraina, o remarcă a acestuia a atras atenția. „Vreau să subliniez în mod special că simțim sprijinul populației din teritoriile eliberate”, i-a spus Zolotov lui Putin, care a afișat o mină încruntată.

În realitate, Rusia s-a străduit să obțină până și sprijinul propriilor trupe, arată documentele obținute de Yahoo News. Documentele includ un raport de omucidere întocmit de Departamentul de Investigații Militare pentru Flota Mării Negre din cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei cu privire la un incident din luna iunie, în care trei soldați ruși au fost împușcați și uciși, iar alți doi au fost răniți într-un schimb de focuri cu ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, succesorul KGB-ului), într-un bar din orașul Herson, pe malul râului Nipru.

Potrivit raportului Comitetului de Investigații, pe data de 19 iunie, în jurul orei 20.00, Igor Iakubinski, Serghei Privalov și D.A. Borodin – trei ofițeri atașați Grupului operativ militar nr. 9 al FSB – au intrat în cafeneaua Food Fuel de pe bulevardul Ushakova, când au descoperit doi soldați ruși angajați pe bază de contract, sergentul Serghei Obukhov și sergentul junior Igor Sudin, care „petreceau timpul degeaba, consumând băuturi alcoolice”.

Ofițerii FSB i-au certat pe soldați pentru că au băut în timp ce purtau uniforma militară. Obukhov a răspuns scoțându-și arma din dotare și trăgând focuri de armă în podea, conform raportului. Privalov a încercat să apuce arma, după care Sudin a început să tragă în agenții de informații cu pușca sa de asalt AK-74. Apoi, Privalov și Iakubinski au ripostat.

Obukhov, Privalov și Yakubinsky „au murit pe loc”, potrivit documentului întocmit de anchetatorii ruși, în timp ce Borodin și Sudin au fost „spitalizați cu răni de diferite grade de gravitate la Spitalul Clinic Naval Federal nr. 1427 al Ministerului rus al Apărării, situat în Sevastopol”, în Crimeea ocupată. Un al patrulea ofițer FSB, neidentificat în document, a fugit de la fața locului.

Obukhov, în vârstă de 28 de ani, și Sudin, în vârstă de 31 de ani, făceau parte din Regimentul 8 de artilerie al Flotei ruse a Mării Negre.

Schimbul de focuri de armă, care face acum obiectul unui dosar penal aflat în competența unui oficial din cadrul Departamentului de Investigații Militare, este cel mai recent exemplu de probleme legate de disciplina militară în rândul soldaților ruși din teritoriile ocupate din Ucraina.

Relatările despre alcoolismul soldaților ruși în Ucraina sunt extrem de numeroase, iar moralul acestora pare să aibă de suferit pe măsură ce războiul lui Putin se prelungește fără a-și atinge obiectivul principal – acela de schimbare a regimului politic de la Kiev.

În special în Herson, ocupanții ruși au fost ținta unor presupuse activități de gherilă ucraineană, inclusiv asasinate și ambuscade ale patrulelor. La începutul acestei luni, Sky News cita un jurnalist ucrainean local din Herson, care a declarat pentru postul american de televiziune că, în suburbiile orașului, soldații ruși defilează beți, „cu o sticlă de alcool într-o mână și o mitralieră în cealaltă”.

Orașul Herson se află în epicentrul unei regiuni ocupate de forțele ruse încă de la sfârșitul lunii februarie și în care Ucraina a lansat în urmă cu doar o zi o serie de operațiuni de recucerire. Detaliile despre această operațiune sunt greu de obținut, deoarece Kievul a anunțat o tăcere mediatică în privința activităților militare în curs. Dar înregistrările video postate pe rețelele de socializare arată o serie de lovituri de artilerie ucrainene asupra instalațiilor militare, a depozitelor de arme și muniții și asupra podurilor-cheie, care au continuat pe parcursul ultimelor 24 de ore. Ca răspuns, apărarea antiaeriană rusă a fost activată în toată regiunea.

Kherson Stremousov, guvernatorul numit de ruși în Herson, a fugit din regiune și chiar a publicat marți o înregistrare video de la un hotel din Voronej, Rusia. Între timp, au existat mai multe relatări neconfirmate privind focuri de armă în cartierele Pivnichny și Tavriiske din orașul Herson.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea