Trei persoane au murit în Argentina, din cauza unei pneumonii de origine necunoscută

Trei persoane au murit în Argentina, din cauza unei pneumonii de origine necunoscută

Cinci persoane sunt spitalizate și trei au murit din cauza unei pneumonii misterioase, au anunțat autoritățile argentiniene, precizând că medicii exclud infectarea cu coronavirus sau virusul gripal, relatează The Telegraph.

Ministerul Sănătății din Tucuman, o regiune din nord-vestul țării sud-americane, a anunțat că în total nouă persoane din aceeași clinică privată au contractat pneumonia de origine necunoscută.

Cinci dintre persoanele infectate, precum și pacienții care au murit sunt angajați în domeniul sănătății, ceea ce sugerează că ar putea fi implicat un agent infecțios.

„Ceea ce au în comun acești pacienți este o problemă respiratorie severă cu pneumonie bilaterală și o imagistică foarte asemănătoare cu COVID, dar acesta este exclus”, a declarat miercuri Luis Medina Ruiz, ministrul sănătății din Tucuman, citat de presa locală.

El a adăugat că șase pacienți au fost testați pentru „COVID, răceală, gripă de ambele tipuri A+ și B+, Hantavirus și alți 25 de germeni”, dar niciun virus nu a fost încă identificat.

Probele au fost trimise la prestigiosul Institut Malbran din capitala argentiniană Buenos Aires pentru analize suplimentare. De asemenea, persoanele care au intrat în contact cu primii pacienți sunt urmărite, iar centrul de sănătate a fost izolat.

Primii șase pacienți au dezvoltat simptome între 18 și 22 august. Joi, autoritățile sanitare au declarat că alte trei persoane au fost infectate, dar nu au spus când au apărut simptomele.

Experții analizează și apa, și aparatele de aer condiționat pentru a determina dacă este vorba despre o cauză toxică sau de mediu, de exemplu, dacă bacteria legionella s-ar fi putut acumula în conducta de aer condiționat.

Ce spun specialiștii

Deși situația amintește de începutul pandemiei de coronavirus, când autoritățile încercau să determine cauza unei pneumonii inexplicabile în Wuhan, experții în sănătate au avertizat că sunt necesare mai multe informații „înainte de a suna alarma”.

Specialiștii de la Centrulul European pentru Controlul Bolilor urmăresc grupul de cazuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a fost, de asemenea, informată în legătură cu acest focar.

„Este în mod evident îngrijorător, dar încă avem nevoie de informații-cheie despre transmitere și, sperăm, despre cauza de bază. Acest lucru arată vulnerabilitatea noastră colectivă la agenții patogeni periculoși. Un focar în orice parte a lumii, dacă nu este limitat rapid, se poate răspândi imediat, având în vedere călătoriile aeriene și comerțul”, a spus profesorul Devi Sridhar, de la Universitatea Edinburgh.

La rândul său, Jonathan Ball, profesor de virologie la Universitatea din Nottingham, a explicat că ar putea fi vorba despre un eveniment rar cauzat de un virus respirator pe care experții nu îl testează în mod obișnuit la pacienții cu pneumonie. Secvențierea genetică ar trebui să arate dacă este vorba despre un astfel de eveniment rar sau despre un nou agent patogen.

Foto: 123rf.com

Libertatea