Tudor Chirilă: „Festivismul zilei de început de an școlar maschează niște hibe foarte mari”

Tudor Chirilă: „Festivismul zilei de început de an școlar maschează niște hibe foarte mari”

Tudor Chirilă a taxat ieșirea politicienilor la rampă în prima zi de școală, în emisiunea „Piaţa Victoriei” de la Europa FM.

Liderul trupei Vama a intrat în studioul emisiunii realizate de Adriana Nedelea – fostă realizatoare a emisiunii „Adriana Nedelea LA FIX de pe libertatea.ro -, însoțit de două eleve care au protestat luni, în jurul prânzului, în faţa Guvernului, solicitând măsuri pentru scăderea ratei abandonului şcolar şi creşterea calităţii actului educaţional. „Mi s-a părut important ca vocea lor să se audă în direct”, a spus el.

Festivismul acesta al zilei de început maschează de fapt nişte hibe foarte mari, permanentizate, şi pe care niciun proiect, nici de preşedinte, nici de ţară, nu a reuşit să le transforme în nişte provocări care să fie depăşite de o reformă reală a educaţiei.

Tudor Chirilă:

Artistul a precizat că sentimentul lui este că „trăim într-o societate cu lideri lipsiţi de empatie. „Există o lipsă totală de empatie a politicienilor. Probabil puterea e un drog mai mare decât substanţele cunoscute ca droguri, te face să te desprinzi de oameni”.

Tudor Chirilă a amintit de o discuţie online cu mai mulţi elevi. „Ei au sentimentul că şcoala e paralelă cu viaţa, că nu au competenţele necesare de a face alegeri în cunoştinţă de cauză, că nu sunt învăţaţi să gândească, că nu exista toleranţă şi că sunt indemnaţi să participe la meditaţii nefiscalizate”.

Ariana Dudună, una din reprezentantele elevilor, a adresat o întrebare generală clasei politice. „Cu ce v-am greşit? Noi nu am greşit cu nimic. Nu am cerut noi să fim născuţi în România”.

Tudor Chirilă a dat exemplu sistemul educaţional din Finlanda, unde statul vine către elevi, spre deosebire de al nostru. „Masa caldă se acordă de zeci de ani, iar asistenţii educaţionali încercau să convingă familiile musulmane ca în timpul ramadanului, copiii să accepte un sendviş, pentru că au observat că acei elevi nu puteau performa”.

„La noi există o barieră între beneficiarii actului educaţional şi slujitorii care trebuie să facă actul funcţional, care să ne dea nişte adulţi care să nu mai contribuie la fenomenul braind drain (exodul creierelor)”, a mai spus Tudor Chirilă.

Luni, la deschiderea noului an școlar, premierul Florin Cîțu a fost prezent la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti, unde a dansat și a cântat pe melodia celor de la Voltaj „Tânăr vreau mereu să fiu”.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a mers la festivităţile organizate la Liceul Tehnologic Carol I din comuna prahoveană Valea Doftanei, de unde a transmis că menținerea școlilor cu prezență fizică „depinde de fiecare dintre noi”, precizând că în acest context vaccinarea este esențială.

Libertatea