Ucraina acuză Rusia că a deportat cu forța peste 210.000 de copii pe care vrea să-i facă cetățeni ruși

Ucraina acuză Rusia că a deportat cu forța peste 210.000 de copii pe care vrea să-i facă cetățeni ruși

Avocatul poporului pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova, a declarat că printre cei 1,2 milioane de ucraineni deportați cu forța pe teritoriul Rusiei se numără 210.000 de copii pe care Moscova vrea să-i facă cetățeni ruși, relatează Reuters care subliniază că nu a putut verifica cifrele oficialului ucrainean.

Moscova a negat în repeteate rânduri că a vizat în mod intenționat civili de la lansarea a ceea ce numește o operațiune militară specială în Ucraina și spune că oferă ajutor umanitar celor care doresc să părăsească Rusia.

„Când copiii noștri sunt scoși, ei distrug identitatea națională, ne privează țara de viitor”, a spus Denisova la televiziunea națională.

„Ei îi învață pe copiii noștri acolo, în rusă, istoria pe care (președintele rus Vladimir) Putin a spus-o tuturor”, a continuat oficialul ucraienean.

Rusia îi numește „refugiați” pe cetățenii ucraineni care vin în Rusia pentru a scăpa de lupte, în special din orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, care se află în mâinile Rusiei după săptămâni de asediu și bombardament.

Convențiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele juridice internaționale pentru tratamentul umanitar în conflict, interzic transferurile forțate în masă de civili în timpul unui conflict pe teritoriul puterii ocupante, clasificându-l drept crimă de război.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea