Ucraina finalizează prima anchetă pentru crime de război. Ce pedeapsă riscă soldatul rus care ar fi împușcat un civil în cap

Ucraina finalizează prima anchetă pentru crime de război. Ce pedeapsă riscă soldatul rus care ar fi împușcat un civil în cap

Ucraina a anunțat miercuri că a finalizat prima anchetă pentru crime de război, în urma căreia un soldat rus va fi judecat pentru uciderea unui bărbat în vârstă de 62 de ani din regiunea ucraineană Sumi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Procuratura Generală a țării, informează CNN și The Kyiv Independent. Suspectul se află, în prezent, în arest, pe teritoriul Ucrainei.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a precizat că a înaintat un act de acuzare împotriva lui Vadim Șișimarin, comandantul unității militare 32010 din cadrul Diviziei a 4-a de tancuri Kantemirov din regiunea Moscova.

Ancheta a concluzionat că rusul, în vârstă de 21 de ani, a ucis un locuitor neînarmat, în vârstă de 62 de ani, care mergea pe bicicletă pe marginea drumului, în satul Ciupahivka din regiunea Sumi, pe data de 28 februarie.

Potrivit comuncatului Procuraturii Generale, trupele ruse au intrat în sat cu o mașină furată, care avea roțile găurite.

Pe drum, soldații ruși au văzut un bărbat care se întorcea acasă și vorbea la telefon. Unul dintre ruși i-a ordonat unui sergent să-l ucidă pe civil pentru ca acesta să nu raporteze armatei ucrainene. Șișimarin a tras mai multe focuri de armă, cu o mitralieră Kalașnikov, prin fereastra deschisă a mașinii, direct în capul localnicului, susțin procurorii ucraineni. Bărbatul a murit pe loc, la doar câțiva zeci de metri de casa sa, mai spun anchetatorii.

„Șișimarin se află în prezent în arest. Procurorii și anchetatorii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei, n.r.) au adunat suficiente dovezi privind implicarea acestuia în încălcarea legilor și cutumelor de război, precum și în comiterea unei crime cu premeditare (partea a doua a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei). El riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”, a precizat Procurorul General al Ucrainei, Iryna Venediktova, într-o declarație publicată pe Facebook.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea