Ucraina își schimbă obiectivele. Dmitro Kuleba: Victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor

Ucraina își schimbă obiectivele. Dmitro Kuleba: Victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus, marți, într-un interviu pentru Financial Times, că în cazul victoriei în bătălia pentru Donbas, Ucraina ar dori să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar a lăsat poarta deschisă și pentru negocieri, informează Ukrainska Pravda. 

„Tabloul victoriei este un concept în evoluție. În primele luni de război, victoria pentru noi semăna cu retragerea trupelor ruse pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate”, a spus Dmitro Kuleba

„Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea restului teritoriilor noastre ocupate”, a precizat Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a declarat că doar înfrângerea Rusiei va permite Ucrainei să-și redeschidă porturile de la Marea Neagră și să-și restabilească rutele pentru export. 

Potrivit lui Dmitro Kuleba, dacă Kievul va primi „și mai mult sprijin militar, îi vom putea expulza din regiunea Herson, vom învinge flota Mării Negre și vom debloca trecerea (n.r. – spre Marea Neagră). 

Ministrul ucrainean de externe este încrezător că aliații vor sprijini Ucraina până la capăt, inclusiv expulzarea Rusiei din Donbas și Crimeea, deoarece agresiunea Moscovei a fost cea care a dat Occidentului un nou scop. 

„În urmă cu trei luni, când democrația era în declin și „regimurile autoritare erau în ofensivă, rezistența Ucrainei a readus Statele Unite și UE la unitate. Ei simt deja că victoria noastră va fi și victoria lor, așa ne vor sprijini în continuare”, a afirmat Dmitro Kuleba.

Totuși, ministrul ucrainean de externe a recunoscut că vărsarea de sânge poate fi prea mare, iar Ucraina ar putea fi nevoită să negocieze un acord de pace cu Rusia. 

În acest caz, Kievul ar dori „să abordeze momentul inevitabil cu cele mai puternice cărți”, a spus ministrul de externe.

FOTO: EPA

Libertatea