Ucraina mobilizează 8.500 de militari și polițiști la granița cu Belarus pe fondul crizei migranților

Ucraina mobilizează 8.500 de militari și polițiști la granița cu Belarus pe fondul crizei migranților

Ministrul ucrainean al Internelor, Denis Monastirski, a anunțat joi că va trimite un contingent format din 8.500 de polițiști și militari suplimentari, precum și 15 elicoptere, la frontiera cu Belarus, pentru a împiedica eventualele încercări ale migranților de a intra ilegal pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În total, este vorba despre 3.000 de grăniceri, 3.500 de rezervişti ai Gărzii Naţionale şi 2.000 de poliţişti, cărora li se adaugă ”15 elicoptere care vor asigura mobilitatea şi, dacă va fi necesar, vor transfera forţele noastre la frontieră”, a precizat oficialul de la Kiev, după ce a anunțat, tot joi, că grănicerii, poliţia şi Garda Naţională vor face exerciții la granița cu Belarus.

Cele două țări, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, împart o graniță de 1.084 de kilometri, iar Kievul se teme că ar putea deveni un nou front în criza migrației care ia amploare în aceste zile la frontiera Poloniei.

Peste 1.000 de migranți din Orientul Mjlociu și Africa au campat în ultimele zile la granița dintre Belarus și Polonia, unde au ajuns cu sprijinul autorităților de la Minsk. Oamenii încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, iar tentativele lor de a trece frontiera au fost respinse constant de polițiștii și militarii polonezi mobilizați în zonă.

UE îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko că a permis ca mii de oameni să călătorească prin Minsk și către granițele UE, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse de Bruxelles în urma reprimării manifestațiilor antiguvernamentale de anul trecut și arestării unui jurnalist activist după deturnarea unei aeronave Ryanair. Lukașenko neagă acuzațiile.

Totodată, Polonia, care se teme de o escaladare a tensiunilor, acuză că Lukașenko duce un război hibrid orchestrat de Moscova.

În aceste condiții, Uniunea Europeană se pregătește să impună un nou set de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk. Acestea ar urma să vizeze până la 30 de persoane și entități din Belarus, inclusiv transportatorul aerian național Belavia.

În replică, Aleksandr Lukașenko amenință că va suspenda funcționarea conductei de gaze care traversează țara sa către Uniunea Europeană, dacă țara sa va fi sancționată din nou de Bruxelles.

Foto: EPA

Libertatea