Ucraina va întrerupe tranzitul gazelor rusești către Europa printr-un nod-cheie și va folosi o alternativă

Ucraina va întrerupe tranzitul gazelor rusești către Europa printr-un nod-cheie și va folosi o alternativă

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare, relatează agenția Reuters, preluată de news.ro. Kievul a precizat că fluxul de gaze va fi distribuit pe altă rută.

Compania GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunțat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat.

Compania a precizat, într-un comunicat de presă, că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov, din cauza ”interferenţei forţelor de ocupație în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică ”Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean.

Însă gigantul rus Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a anunțat că este ”imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aşa cum a propus GTSOU.

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptătorii separatişti, la scurt timp după ce Moscova a început războiul.

Staţia Novopskov este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina în regiunea Luhansk. Aceasta este rută de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi – cu alte cuvinte, o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina.

Libertatea