UE dublează cantitatea de vaccin donată țărilor sărace: peste 200 de milioane de doze, livrate până la finalul anului

UE dublează cantitatea de vaccin donată țărilor sărace: peste 200 de milioane de doze, livrate până la finalul anului

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi că Uniunea Europeană va dona 200 de milioane de doze țărilor cu venituri medii și mici, până la finalului anului 2021, dublu față de cele 100 de milioane anunțate în luna mai, în cadrul Summitului G20 de la Roma, potrivit Digi24.

Comisia Europeană a transmis într-un comunicat că asigurarea accesului la vaccinurile anti-COVID în țările din întreaga lume, și în special în cele cu venituri mici, este o prioritate pentru blocul comunitar.

Prin urmare, Team Europe (UE, instituțiile sale și toate cele 27 de state membre) va depăși obiectivul inițial anunțat la 21 mai în cadrul Summitului G20 de la Roma, unde preşedintele von der Leyen a anunțat că UE va împărți țărilor care au cea mai mare nevoie 100 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului, propunându-și să dubleze cantitatea.

Dozele de vaccin vor fi împărțite, în principal, prin programul umanitar Covax, coordonat de ONU.

Team Europe își asumă responsabilitatea de a ajuta lumea să lupte împotriva virusului, peste tot. Vaccinarea este esențială – de aceea este esențial să se asigure accesul la vaccinurile COVID-19 în țările din întreaga lume. Vom împărți peste 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 cu țări cu venituri mici și medii până la sfârșitul acestui an.

Ursula von der Leyen:

În criză de doze, Covax a apelat la vaccinurile chinezești, mai puțin eficiente

Într-un moment în care amenințarea variantei Delta a virusului crește, programul umanitar Covax, a semnat acorduri cu două companii farmaceutice chineze pentru a cumpăra mai bine de jumătate de milion de doze de vaccin până în prima jumătate a anului viitor, în ciuda semnelor de întrebare privind eficiența acestora.

Acordurile semnate de oficialii programului umanitar stipulează că Sinopharm și Sinovac vor livra imediat 110 milioane de doze.

Achiziția vaccinurilor chinezești are rolul de a compensa lipsa de doze cu care s-a confruntat de la începutul anului programul Covax.

Timp de mai multe luni, Covax nu a putut procura suficiente doze de ser anti-COVID, deoarece acestea fuseseră contractate deja de la producători de statele bogate.

Potrivit datelor oficiale, 107,5 milioane de doze de vaccin au fost livrate până acum către 135 de țări.

Libertatea