UE ia în calcul să renunțe temporar la embargoul propus asupra petrolului rusesc, din cauza opoziției Ungariei

UE ia în calcul să renunțe temporar la embargoul propus asupra petrolului rusesc, din cauza opoziției Ungariei

Diplomații europeni acceptă că această decizie ar fi o lovitură pentru credibilitatea blocului comunitar, scrie publicația europeană Politico.

Diplomații europeni analizează o opțiune radicală pentru a evita veto-ul premierului ungar Viktor Orban cu privire la impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc: renunțarea temporară la plan.

Una dintre variantele care circulă la Bruxelles presupune că al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va merge mai departe parțial, cu sprijinul tuturor celor 27 de țări membre. Dar interzicerea completă a tuturor importurilor de petrol și combustibili rafinați din Rusia ar putea fi lăsată deoparte, pentru moment, în timp ce statele UE caută un compromis pe care Ungaria să îl poată accepta, au declarat diplomați europeni citați de Politico.

O astfel de amânare ar fi însă un eșec major pentru eforturile UE de a contracara războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. În special, compromisul ar fi o lovitură pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus interzicerea totală a tuturor importurilor de petrol rusesc pe 4 mai.

Renunțarea la combustibilii fosili ruși ar fi un pas vital spre reducerea veniturilor semnificative ale Moscovei, care ajută inclusiv la finanțarea războiului.

Cu toate acestea, pentru țările fără ieșire la mare, precum Ungaria și Slovacia, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea cu petrol rusesc prin conducte, interzicerea petrolului brut ar fi o opțiune dureroasă. Comisia a încercat să ajungă la compromisuri cu Orban, dar până acum, guvernul său a declarat că are nevoie de mai mult timp – și potențial de mai mulți bani – înainte de a accepta embargoul.

„Există într-adevăr ideea de a separa pachetul (de sancțiuni), deoarece suntem de acord asupra a 90% dintre prevederi, deci de a merge mai departe, cu excepția interdicției petrolului”, a declarat un diplomat UE. „De ce să nu procedăm așa, să fim pragmatici și apoi să continuăm discuția despre energie?”, a adăugat acesta

Diplomatul a adăugat în același timp că separarea embargoului petrolier de restul pachetului de sancțiuni ar „trimite un semnal negativ” și că există posibilitatea ca unele țări să se opună tocmai din acest motiv. Diplomații urmau să se întâlnească vineri, deși nu este încă clar dacă pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei erau un subiect de discuție.

Un alt diplomat UE a declarat și el că ar fi mai bine ca restul pachetului de sancțiuni să fie aprobat cât mai repede posibil și ca embargoul petrolier să fie abordat într-o etapă ulterioară. De asemenea, a spus acesta, un embargou petrolier parțial este și el mai bun decât nimic,

O opțiune ar putea implica, eventual, separarea celor mai controversate părți ale embargoului petrolier și trecerea la alte elemente ale planului pe care Ungaria le-ar putea susține. Budapesta a sugerat anterior că livrările prin conducte ar trebui să fie permise în continuare, sancțiunile fiind limitate la petrolul livrat pe cale maritimă.

Cu toate acestea, orice diluare a pachetului petrolier ar fi dăunătoare pentru credibilitatea UE, mai ales după ce Von der Leyen și alți lideri politici au fost atât de clari în privința faptului că sancționarea industriei petroliere a lui Putin este vitală.

Restul pachetului de sancțiuni include măsuri care vizează propaganda pro-rusă, lobbyiștii și consultanții pro-ruși, precum și Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Libertatea