Un azil din Japonia a „angajat” bebeluși. „Fac întregul loc mai luminos”

Un azil din Japonia a „angajat” bebeluși. „Fac întregul loc mai luminos”

În această națiune tot mai bătrână,  un centru pentru vârstnici a recrutat o clasă neobișnuită de muncitori, care să facă mai vesele zilele rezidenților. Aceștia sunt „lucrătorii bebeluși”, așa cum îi numește managerul centrului: 32 de copii până acum, toți sub 4 ani, care petrec timp cu rezidenții, majoritatea oameni peste 80 de ani. 

Bebelușii, însoțiți de părinți sau tutori (de obicei, mame), oferă rezidenților îmbrățișări. Recompensa? Scutece, lapte praf pentru bebeluși, ședințe foto gratuite și cupoane pentru o cafenea din apropiere.

Azilul se află în Kitakyushu, un oraș cu 940.000 de locuitori din Prefectura Fukuoka, care îmbătrânește și se micșorează, precum restul Japoniei. Pe măsură ce familiile au devenit mai mici și persoanele în vârstă mai izolate, programe ca acesta ajută oamenii să se conecteze de-a lungul generațiilor.

„Nu pot să-mi văd nepoții foarte des, așa că “bebelușii angajați” sunt un răsfăț grozav”, spune, pentru New York Times,  Kyoko Nakano, 85 de ani, care locuiește la azil de peste un an.

Îi place să tricoteze și să se uite la televizor,  dar renunță la orice activitate  pentru a petrece timp cu bebelușii și copiii mici când ajung. „Sunt atât de drăguți și fac întregul loc mai luminos”, adaugă doamna Nakano.

Libertatea