Un fost mercenar al Kremlinului afirmă că soldații ruși nu erau pregătiți de un război în Ucraina

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană era inevitabil întrucât în anii precedenți războiului din Ucraina nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, potrivit afirmațiilor unui fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă, relatează Reuters.

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publice experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

El a părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la lupta ca mercenar în Ucraina.

El a refuzat, în parte pentru că, a spus el, știa că forțele ruse nu sunt la înălțimea misiunii, chiar dacă s-au lăudat cu arsenalul de noi arme și succesele lor în Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luați complet prin surprindere că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu o armată reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina.

El povestește că oamenii cu care a vorbit din partea rusă i-au spus că se așteaptă să se confrunte cu miliții nepregăite când au invadat Ucraina, nu cu trupe regulate bine antrenate.

„Am văzut destui în Siria… (armata rusă) nu a luat parte direct la luptă”, a spus el. „Forțele militare când era cazul să învețe să lupte, nu au învățat să lupte cu adevărat”.

În prezent, Gabidullin se află în Franța unde pregătește o carte despre experiența sa alături de Grupul Wagner, grupare paramilitară rusă care a fost creată în 2013 ca o anexă a serviciului secret al armatei ruse (GRU) și care a activitat în diverse conflicte în numele Rusiei, de la războiul civil din Siria, la agresiunea din Donbas sau criza din Libia.

Chestionat privind afirmațiile mercenarului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a transmis Peskov. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii făcute de agenția Reuters.

Gabidullin este unul din puținele persoane cu experiență în domeniul securității, care au susținut în trecut incursiunile externe ale președintelui Vladimir Putin, dar acum spun că modul în care se desfășoară războiul este deficitar. Igor Girkin, care a contribuit la conducerea unei revolte armate pro-Kremlin în estul Ucrainei în 2014, a criticat modul în care se desfășoară această campanie. De asemenea, Alexei Alexandrov, un arhitect al rebeliunii din 2014, a declarat pentru Reuters în martie că invazia a fost o greșeală.

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului civil din Siria, în provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmira. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă a explodat în spatele său în timpul unor confruntări lângă Latakia.

Gabidullin a petrecut o săptămână în comă și trei luni într-un spital unde a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Reuters a verificat independent că se afla în grupul Wagner și era în luptă în Siria.

Luptătorii Grupului Wagner au fost acuzați de organizațiile pentru drepturile omului și de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria și estul Ucrainei începând cu 2014. Gabidullin a spus că nu a fost niciodată implicat în astfel de abuzuri.

Grupul Wagner este o entitate informală, fără sedii sau personal în acte. Trezoreria americană și Uniunea Europeană au declarat că Grupul Wagner este legat de omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, cunoscut și ca „bucătarul lui Putin”.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că antreprenorii militari privați au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume, atâta timp cât nu încalcă legea rusă. Putin a spus că Grupul Wagner nu a reprezentat statul rus și nici nu a fost plătit de acesta.

Libertatea