Un întreg batalion rusesc, pulverizat când traversa râul Doneț, în estul Ucrainei. Dar imaginile nu spun tot adevărul

Un întreg batalion rusesc, pulverizat când traversa râul Doneț, în estul Ucrainei. Dar imaginile nu spun tot adevărul

Ucraina a provocat pierderi grele forțelor invadatoare, dar oficialii occidentali observă că Rusia a reușit mici progrese în Donbas, în ciuda rezistenței determinate de care se lovește, scrie BBC.

Forțele rusești efectuează manevre „extrem de riscante” care sugerează că liderii militari sunt presați să facă progrese în operațiunile lor din estul Ucrainei, au spus serviciile secrete britanice, după ce un batalion întreg a fost anihilat în timp ce încerca să traverseze un râu.

Imaginile difuzate de forțele ucrainene par să arate mai multe vehicule militare distruse, precum și segmente ale unui pod din pontoane parțial scufundate, în râul Doneț, din regiunea Donbas.

Multe alte vehicule avariate sau abandonate, inclusiv tancuri, pot fi văzute în pădure și pe drumul care duce spre râu.

Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri dimineață că imaginile cu pricina sugerează că Rusia a pierdut aproape un întreg batalion și podul de pontoane desfășurat, în timp ce traversa râul Siverski Donets, aflat la vest de localitatea Severodonețk.

Londra a precizat că Rusia nu a reușit să facă „progrese semnificative”, în ciuda retragerii și redistribuirii unităților din centrul și nordul Ucrainei spre estul țării devastate de război.

„Rusia depune un efort semnificativ în vecinătatea orașelor Izium și Severodonețk în încercarea de a realiza un progres spre Sloviansk și Kramatorsk”, a precizat Ministerul Apărării.

Imaginile difuzate de forțele ucrainene arată blindate distruse rusești lângă râul Doneț: Profimedia

„Obiectivul principal pe această axă este de a învălui forțele ucrainene”, izolându-le și lipsindu-le de întăririle ce ar putea sosi de la unitățile din vestul țării.”

Totuși, Ministerul britanic al Apărării a avertizat că Rusia a reușit unele avansuri, deocamdată reduse, cucerind spre exemplu orașul Rubijne, ceea ce oferă trupelor sale posibilitatea de a înconjura din trei părți orașul Severodonețk.

În prezent, Rusia și-a concentrat o mare parte din eforturile militare asupra orașelor Izium și Severodonețk, două orașe aflate în apropierea locului unde a eșuat traversarea râului.Este probabil ca forțele ruse să lanseze un atac asupra Severodonețkului în zilele următoare, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în analiza sa de război.

Ce spun analiștii despre bătălia de pe râul Doneț

Justin Crump, expert în securitate și fost militar britanic, a observat și el că efortul Rusiei de a traversa râul Doneț „a eșuat spectaculos”. Dar Crump a subliniat că afirmația Ucrainei potrivit căreia peste 1.000 de militari ruli ar fi fost eliminați este probabil supraestimată.

Locul unde Rusia a pierdut aproape un batalion Sursa: BBC

Vorbind pentru BBC, expertul a estimat că cel mai probabil, în jur de 140-180 de ruși ar fi fost uciși.

El și-a explicat estimarea, subliniind că este puțin probabil ca cele 70 sau 80 de vehicule distruse în atacul ucrainean să fi fost pline cu infanteriști.

Care a fost strategia Rusiei? Este posibil ca trupele ruse să fi încercat să se pziționeze cât mai aproape de ținta dorită – localitatea Severodonețk – dar Crump a admis că există multă incertitudine în jurul faptelor reale.

El a sugerat că batalionul rusesc a fost atacat și distrus pe parcursul mai multor zile, în cursul săptămânii trecute – ucrainenii folosind artileria de precizie. În același timp, este posibil ca rușii să fi distrus o parte din propriile vehicule pentru ca acestea să nu cadă în mâinile ucrainenilor.

Râul Siverski Donets are o valoare strategică uriașă pentru ambele tabere, a explicat Crump. Rusia controlează punctele de legătură de la Izium și cele aflate mai în aval – în timp ce Ucraina deține controlul asupra porțiunii de mijloc.

Dar pierderile grele de aici nu înseamnă neapărat că rușii nu au reușit să traverseze râul, pe la alte puncte de trecere din apropiere, a spus Crump – invocând luptele purtate pe partea de sud-vest a râului, deținută de ucraineni.

Mai mult, a spus expertul, rușii rămân hotărâți să folosească astfel de tactici pentru a încercui localități precum Severodonețk și pentru a câștiga în mod constant teren în est.

Libertatea