Un inventator din America a construit motocicleta zburătoare. Va costa cât o mașină sport de lux

Un inventator din America a construit motocicleta zburătoare. Va costa cât o mașină sport de lux

David Mayman, fondatorul JetPack Aviation, spune că este îndrăgostit de zbor deoarece, cu trei unchi și un văr care lucrează ca piloți, acesta este în sângele său, scrie Futurism.com. El nu vrea însă să piloteze avioane.

Compania sa de zece ani, cu sediul în California, produce jetpack-uri și instruiește atât civilii, cât și personalul militar să le folosească, deși la 4.950 de dolari pentru un program de două zile nu este chiar pentru orice entuziast.

Există însă o singură problemă cu cariera sa neobișnuită: Mayman are frică de înălțime.

Speeder, comandată pentru răspunsuri la dezastre

Într-un interviu pentru Futurism.com, acesta spune că motocicleta sa zburătoare, numită Speeder, este comandată de către clienți pentru răspuns rapid la dezastre.

Speeder este un vehicul utilitar aerian și într-o anumită perspectivă se desparte de conceptul de motocicletă zburătoare deoarece atunci când oamenii se gândesc la motociclete, le vine în cap conceptul de recreere.

Principalul mod de folosire al Speeder este însă de răspuns în caz de urgențe la dezastre, nu de recreere. Fondatorul companiei dă și un exemplu: un uragan distruge o zonă, drumurile sunt afectate, iar camioanele nu pot ajunge. Zece astfel de vehicule costă mai puțin decât un elicopter și pot zbura în orice fel de vreme, chiar și când plouă sau nu poți vedea orizontul, spune Mayman.

Folosirea recreațională ar urma însă în faza a doua și a treia a proiectului.

Cum zboară

Mayman spune că Speeder poate zbura la peste 4.000 de metri atunci când trebuie să treacă peste munți, însă în mod normal vehiculul este proiectat să zboare la 300 de metri deasupra solului.

Poate fi operat autonom, eventual să facă livrări medicale. În Himalaya ar zbura la o altitudine de peste 6.000 de metri deasupra mării, dar doar la 30 de metri deasupra solului. Însă pilotul ar trebui să folosească oxigen.

Motocicleta zburătoare ar urma să fie extrem de rapidă.

Un avion Cessna zboară cu aproape 200 de kilometri pe oră. Noi facem de patru ori mai mult.

David Mayman, fondatorul JetPack Aviation:

Dar nu vor fi atinse aceste viteze oricum, ci doar dacă pilotul este în interiorul aeronavei, așa cum e cazul avioanelor de vânătoare. Însă acest lucru va fi posibil doar în faza a treia a proiectului, conform lui Mayman.

Sursa: JetPack Aviation

Emisii nete zero

Întrebat despre combustibil, Mayman spune că va folosi mai multe tipuri de combustibil, precum kerosen sau motorină. Șeful companiei spune că a negociat un contract cu Prometheus Fuels, care extrage dioxid de carbon din atmosferă și produce carburanți clasici.

Astfel, Speeder va folosi practic carburanți fără emisii nete de carbon, conform companiei.

Va costa cât o mașină supersport

Prețul nu a fost anunțat încă, însă fondatorul JetPack Aviation spune că ideea este ca într-o zi să scadă până la nivelul unei mașini sport luxoase.

Compania a avut 50 de precomenzi pentru motocicleta zburătoare în doar câteva ore de la deschiderea acestora, iar Mayman spune că a trebuit să închidă procesul până la terminarea certificării.

Două prototipuri funcționale

Oficialul spune că are două prototipuri funcționale. Inițial, vehiculul aerian nu va putea fi pilotat de către cel care îl folosește, ci va fi autonom sau va fi pilotat de la distanță.

Compania se așteaptă să obțină certificarea spre finalul anului viitor, după care modelul să intre în producție. Conform acestuia, procesul de certificare durează între 6 luni și 1 an.

Când vor apărea mașinile zburătoare

Mayman spune că trecerea către mobilitatea aeriană urbană va avea loc, dar nu curând. Acesta spune că, la fel cum avem acum SUV-uri care pot transporta câteva persoane, tot așa vom avea vehicule aeriene care vor putea transporta mai mulți oameni pe rute din interiorul orașelor.

Acestea vor putea fi electrice dacă vor fi mici, dar va trebui să așteptăm inventarea unor baterii cu o densitate energetică mare, de 1.500 W pe kilogram, spune el. În acest moment, bateriile actuale sunt de circa 250 W pe kilogram.

Miliardarii comandă jetpack-uri

Mayman a mai spus că firma sa a instruit de zece ori mai mulți civili decât militari în folosirea jetpack-urilor. Acestea sunt purtate și permit utilizatorilor să zboare.

Sursa: JetPack Aviation

Întrebat dacă miliardarul Jeff Bezos a cumpărat un astfel de jetpack, Mayman nu a răspuns direct, dar a spus că firma a fost abordată de persoane cu multe resurse, pentru care prețul unui escadron nu ar fi o problemă.

Compania a vândut recent două jetpack-uri, la prețul de 400.000 de dolari bucata, către „un client militar din Asia de Sud-Est”, armata unei țări din regiune, conform New Atlas.

Are frică de înălțime și se tratează făcând skydiving

În final, David Mayman spune că are „o frică morbidă de înălțimi” și că soția sa i-a spus că își poate învinge teama făcând lucrul de care se teme.

Astfel, acesta face skydiving, adică sărituri cu parașuta.

Libertatea