Un nepalez a reușit să escaladeze Muntele Everest pentru a 26-a oară, stabilind un nou record mondial

Un nepalez a reușit să escaladeze Muntele Everest pentru a 26-a oară, stabilind un nou record mondial

Un nepalez din grupul etnic tibetan Șerpa a escaladat Muntele Everest pentru a 26-a oară, stabilind un nou record mondial și batându-și propriul record stabilit anul trecut, a declarat duminică un oficial guvernamental, scrie CNN.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 52 de ani, a escaladat muntele de 8.848 metri, sâmbătă, de-a lungul traseului tradițional de sud-est, conducând alți 10 alpiniști Șerpa.

„Kami Rita și-a doborât propriul record și a stabilit un nou record mondial în alpinism”, a declarat Taranath Adhikari, directorul general al Departamentului de Turism din capitala Kathmandu.

Soția lui Kami Rita, Jangmu, a spus că este fericită pentru realizarea soțului ei.

Traseul de alpinism folosit de Kami Rita a fost inițiat de neo-zeelandezul Sir Edmund Hillary și de un etnic Sherpa din Nepal, Tenzing Norgay, în 1953 și rămâne cel mai popular.

Anul acesta, Nepal a eliberat 316 permise pentru escaladarea Everestului în sezonul de vârf, care durează până în luna mai, comparativ cu 408 anul trecut, cel mai mare din toate timpurile.

Națiunea himalayană s-a confruntat cu critici pentru că a permis supraaglomerarea și mai multe decese ale alpiniștilor, în 2019.

Everestul a fost escaladat de 10.657 de ori de când a fost escaladat pentru prima dată în 1953, din partea nepaleză și tibetană. Mulți au urcat de mai multe ori, iar 311 persoane au murit până acum, potrivit bazei de date din Himalaya.

Libertatea