Un oficial britanic susține că veterani ai războiului din Afganistan s-au sinucis, după retragerea britanică

Un oficial britanic susține că veterani ai războiului din Afganistan s-au sinucis, după retragerea britanică

Ministrul adjunct al apărării în guvernul britanic, James Heappey, a declarat luni, că a auzit de soldați britanici care au luptat în războiul din Afganistan și care s-au sinucis în ultima săptămână, supărați de evenimentele din această țară de după retragerea britanică, relatează SkyNews. Într-o intervenție ulterioară pentru BBC, el a declarat că a primit semnale că cele afirmate nu sunt reale și verifică acest aspect.

Heappey, fost ofițer în armata americană, a precizat că „știe cât de dureros este pentru veterani”, dezvăluind că mai mulți militari, inclusiv un fost coleg cu care a fost colaborat în ultima sa misiune în Afganistan, și-au luat viața săptămâna trecută.

„Acest lucru este extrem de îngrijorător și supărător pentru oameni ca mine care sunt acum la guvernare, care au servit acolo și știu cât de mult suferă comunitatea veteranilor”, a declarat Heappey.

El a spus că aceia care au luptat în Afganistan în ultimii 20 de ani ar trebui să fie mândri de ceea ce au făcut și ceea ce se întâmplă acum este „o judecată politică, dar care nu invalidează sau diminuează în niciun fel realizările lor în timpul misiunilor”.

Ministrul Heappey, a cărui ultimă misiune în Afganistan a fost în 2009, iar situația s-a deteriorat constant de atunci.

„Trista realitate este că, pe parcursul ultimului deceniu, pe măsură ce aceia care au slujit în Helmand s-au confruntat cu lucrurile îngrozitoare pe care le-au văzut, prea mulți și-au luat viața”, a completat oficialul britanic.

Ultimele trupe britanice au părăsit Afganistanul pe 28 august, la finalul unei operațiuni în care a evacuat peste 15.000 de persoane. Ulterior, Regatul Unit a deschis negocieri cu talibanii, cu scopul de a obţine o „trecere liberă” a cetăţenilor britanici şi aliaţilor săi din Afganistan.

Libertatea