Un polițist din Ohio a împușcat mortal un tânăr de culoare neînarmat, aflat în patul său. Momentul, suprins de camerele de corp ale ofițerilor

Un polițist din Ohio a împușcat mortal un tânăr de culoare neînarmat, aflat în patul său. Momentul, suprins de camerele de corp ale ofițerilor

Poliția din Columbus, statul american Ohio, a publicat o înregistrare efectuată cu camera corporală de luat vederi care arată cum un polițist împușcă mortal un bărbat de culoare neînarmat, aflat în patul său, relatează CNN.

Donovan Lewis, în vârstă de 20 de ani, a murit marți după ce a fost împușcat de polițistul Ricky Anderson, un ofițer cu 30 de ani de vechime în cadrul diviziei de poliție din Columbus, repartizat la unitatea K9 (departament ce folosește câini polițiști), potrivit unui comunicat al poliției.

În cadrul unei conferințe de presă organizate marți, Elaine Bryant, șefa poliției din Columbus, a declarat că împușcăturile au avut loc marți, în jurul orei 2 dimineața, într-o clădire de apartamente unde ofițerii de poliție puneau în aplicare un mandat de arestare pentru violență domestică, agresiune și manevrarea necorespunzătoare a unei arme de foc. Poliția nu a precizat pe numele cui fusese emis mandatul de arestare.

„Ofițerii au bătut la ușă timp de mai multe minute… prezentându-se ca fiind ofițeri de poliție din Columbus”, a afirmat Bryant.

Camerele corporale video ale poliției îi arată pe aceștia bătând la ușă și strigându-i pe cei aflați înauntru în mod repetat, timp de peste opt minute. L-au strigat pe „Donovan” pe nume de mai multe ori.

În cele din urmă, un bărbat a venit la ușă și a fost reținut de poliție, a precizat Bryant. Bărbatul le-a spus ofițerilor că dormea, iar aceștia i-au luat un cuțit din buzunar. Un al doilea bărbat aflat în apartament a fost și el reținut un minut mai târziu.

Ofițerii au întrebat dacă mai este cineva în apartament, dar nu au putut stabili cu exactitate acest lucru.

Ricky Anderson și un alt ofițer de la unitatea K9 au fost apoi chemați de poliția din Columbus pentru a verifica dacă se mai afla cineva înăuntru, a adăugat Bryant.

„Odată ce ofițerul K9 a ajuns la fața locului, au fost făcute alte câteva anunțuri pentru ca oricine altcineva din interior să iasă afară, în caz contrar un câine polițist urmând să fie trimis în interiorul apartamentului”, a spus Bryant.

În înregistrarea video a camerei de corp a poliției, câinele este văzut lătrând în fața ușii unui dormitor din spate, apoi ofițerii intră în apartament și avertizează că vor trimite patrupedul.

Un ofițer este văzut apoi cum deschide ușa dormitorului, unde un bărbat se afla pe un pat.

Înregistrarea video îl arată pe Anderson trăgând, la câteva momente după ce a deschis ușa dormitorului, un singur foc de armă asupra bărbatului de pe pat, identificat ulterior ca fiind Lewis.

În timpul conferinței de presă, Bryant a arătat cadru cu cadru înregistrarea video suprinsă de camera corporală de supraveghere, afirmând că, în momentul în care Anderson a deschis focul, se părea că Lewis ține „ceva” în mână.

Un dispozitiv de încălzit tutunul a fost găsit ulterior pe pat lângă Lewis, a precizat Bryant. Înregistrarea video mai arată că, după ce Lewis a fost încătușat, ofițerii au început să-i acorde primul ajutor.

Lewis a fost dus la un spital din apropiere, unde a fost declarat mort la ora locală 3:19, potrivit comunicatului emis de poliția din Columbus.

Ofițerul a fost trimis în concediu, în așteptarea anchetei

Într-o declarație oferită WSYX, post afiliat CNN, avocatul familiei lui Donovan Lewis a afirmat: „Imaginile difuzate ieri după-amiază de camera de corp spun totul. Într-o clipită, la propriu, un ofițer de poliție din Columbus l-a împușcat și ucis pe Donovan Lewis, un tânăr de culoare neînarmat care era singur în patul său în mijlocul nopții”.

„Ca urmare a acestui comportament complet nesăbuit al unui ofițer de poliție din Columbus, o familie este nevoită să plângă pierderea unui suflet atât de tânăr”, a mai spus avocatul.

În conferința de presă, Bryant a mai spus că Anderson a fost trimis în concediu.

Biroul de Investigații Criminale din Ohio a deschis o anchetă în acest caz.

Libertatea