Un raport ONU arată că în regiunea chineză Xinjiang ar fi fost comise „crime împotriva umanității”

Un raport ONU arată că în regiunea chineză Xinjiang ar fi fost comise „crime împotriva umanității”

„Crimele împotriva umanității” ar fi fost comise de autoritățile chineze împotriva uigurilor și altor minorități musulmane, din regiunea nord-vestică Xinjiang, potrivit unui raport mult așteptat al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, publicat miercuri, scrie CNN.

Raportul, publicat cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului Înaltului Comisar Michelle Bachelet, spune că „amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor comunității uigurie și a altor grupuri predominant musulmane… poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”.

„Evaluarea generală” a raportului constată că „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului” în regiunea Xinjiang, în contextul „aplicării strategiilor de combatere a terorismului și a «extremismului» de către guvernul chinez”.

Raportul mai spune că „acuzațiile de dovezile de tortură sau maltratare, inclusiv tratament medical forțat și condiții nefavorabile de detenție, sunt credibile”.

China, care s-a opus publicării raportului, a răspuns printr-un document de 131 de pagini, de aproape trei ori lungimea raportului în sine, în care a condamnat constatările ca fiind „bazate pe dezinformarea și minciunile fabricate de Forțele anti-China”.

Pentru a-și compila evaluarea, Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a evaluat diverse forme de documentare și alte materiale și a realizat interviuri cu 40 de persoane de etnii uigure, kazahe și kârgâze.

Douăzeci și șase dintre cei intervievați au relatat că au fost fie reținuți, fie că au lucrat în diferite unități din Xinjiang.

OHCHR face mai multe recomandări guvernului chinez, inclusiv eliberarea persoanelor reținute în mod abuziv și clarificarea împrejurărilor în care au dispărut unele persoane.

OHCHR a cerut, de asemenea, o atenție urgentă din partea „organismelor interguvernamentale ale Națiunilor Unite și a organismelor pentru drepturile omului, precum și a comunității internaționale în sens mai larg”.

În răspunsul său la document, Beijingul a spus că raportul „distorsionează” legile și politicile Chinei.

Evaluarea vine la patru ani după ce un comitet de experți ONU a atras atenția asupra „rapoartelor credibile” conform cărora peste 1 milion de uiguri și alte popoare minoritare musulmane au fost internate în lagăre din Xinjiang pentru „reeducare” și îndoctrinare.

Libertatea