„Un sentiment foarte ciudat”. Un soldat ucrainean vorbește despre momentul în care a ucis militari ruși

„Un sentiment foarte ciudat”. Un soldat ucrainean vorbește despre momentul în care a ucis militari ruși

Volodimir Demchenko este unul dintre soldații care au participat la eliberarea de forțele ruse a localității Novîi Bîkiv din nord-estul Ucrainei. Tânărul a vorbit cu un corespondent CNN despre „sentimentul ciudat” de a-și anihila adversarul în plin război.

Nicio clădire din Novîi Bîkiv nu a rămas neatinsă de invazia rusă. Inclusiv casa lui Volodimir a fost distrusă în timpul unui bombardament, iar el a scăpat cu viață pentru că era afară îngrijind vaca familiei.

Tânărul face parte din grupul de militari care eliberat localitatea de trupele ruse.

„Aici a fost una dintre operațiunile noastre de succes. Erau foarte multe vehicule în care își țineau muniția. Și a fost o explozie uriașă. Știi, e amuzant să vezi… de fapt nu e amuzant, este foarte ciudat să vezi oameni care sunt omorâți și tu să te bucuri. E un sentiment foarte ciudat, ca să fiu sincer. Dar este un război. Ei n-au venit la noi cu flori”, povestește Volodimir Demchenko, în timp ce arată locuri în care a găsit părți din trupurile soldaților ruși.

Victime au fost și în rândul ucrainenilor. Șase civili au murit, alții sunt încă dispăruți și nenumărate vieți au fost distruse.

Rușii au lăsat în urmă muniții neexplodate la tot pasul, dar și multe gunoaie.

„Sunt dezgustat, nu vreau să pun mâna pe ce e aici”, spune Demchenko.

Cu toate astea, viața merge mai departe la Novîi Bîkiv.

Copiii s-au întors la școala, în clădirea căreia au locuit soldații ruși cât timp s-au aflat aici. Deși are ferestrele distruse și urme ale focurilor de armă, unitatea de învățământ a fost redeschisă.

„Tot ce puteți face pentru Ucraina acum este să învățați bine”, le spune soldatul unor elevi.

Și continuă: „Pentru asta luptăm. Putem să vorbim despre libertate, în general, dar acești copii trebuie să meargă la școală”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

Libertatea