Un șofer, trimis în judecată după 5 ani de la cel mai grav accident de pe A2. De ce a durat atât ancheta

Un șofer, trimis în judecată după 5 ani de la cel mai grav accident de pe A2. De ce a durat atât ancheta

Cel mai grav accident în lanț de pe Autostrada Soarelui (A2) a avut loc în noiembrie 2016, în condiții de ceață densă, la fel ca vineri, 16 iulie. Ancheta cazului din 2016 a fost finalizată abia pe 1 iulie 2021, când un șofer al unei firme de transport a fost trimis în judecată. Motivul întârzierii a fost că s-au efectuat două expertize criminalistice, potrivit hotnews.ro, care citează procurorul de caz.

Un grav accident în care au fost implicate 32 mașini s-a produs pe 5 noiembrie 2016 pe Autostrada Soarelui, la kilometrul 67. Patru persoane au murit și alte 56 au fost rănite.

Dosarul penal, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi, iar rechizitoriul a fost finalizat după aproape 5 ani.

Procurorul de caz Cornelia Manea, prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Călărași, a susținut că ancheta a durat atât de mult pentru că au fost făcute două expertize criminalistice, fiind nevoie să se stabilească dinamica accidentului și succesiunea loviturilor.

În urma investigațiilor care au durat cinci ani, a fost trimis în judecată un bărbat pentru infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Este vorba despre șoferul unei firme de transport care se afla la volanul unui microbuz ce ducea agenți de pază de la locul de muncă acasă, conform hotnews.ro.

Din cauza neadaptării vitezei, în condiții de ceață, șoferul a intrat cu microbuzul într-un ansamblu autotractor care reușise să oprească, potrivit rechizitoriului, iar șoferul ar fi responsabil pentru moartea a două persoane și pentru rănirea gravă a altor trei.

„Accidentul a avut loc în două zone și a existat o a treia zonă, banda de urgență, unde erau oprite mașinile și s-au produs avarii minore. Pentru prima zonă nu s-a putut reține vinovăția unei persoane, iar pentru cea de-a doua zonă a accidentului s-a reținut vinovăția persoanei trimise în judecată”, a explicat procurorul de caz, care a precizat că moștenitorii au solicitat daune materiale.

Moștenitorii decedaților și persoanele rănite care s-au constituit părți au cerut daune, fără a preciza cuantumul, care va fi solicitat în fața instanței.

Procurorul de caz Cornelia Manea:

Fără decedați în carambolul din iulie 2021

Vineri, 16 iulie 2021, mai multe accidente în lanț au avut loc pe Autostrada Soarelui București-Constanța, în patru zone de carambol, după ce în zonă a fost ceață densă.

În total, au fost implicate 55 de autoturisme, în care se aflau 155 de oameni.

16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 7 copii cu vârste între 10 și 17 ani și 9 adulți.

Nicio persoană nu a murit, potrivit informațiilor furnizate de autorități.

Libertatea