Un vas rusesc a fost fotografiat din satelit când ce transporta cereale furate din Ucraina în Siria

Un vas rusesc a fost fotografiat din satelit când ce transporta cereale furate din Ucraina în Siria

Un vas comercial rusesc încărcat cu cereale furate din Ucraina a fost refuzat în cel puțin un port mediteranean și se află acum în portul sirian Latakia, potrivit unor surse de transport maritim și oficialilor ucraineni, citați de CNN.

CNN a identificat nava cu numele Matros Pozynich.

Pe 27 aprilie, vasul a ancorat în largul coastei Crimeei, iar a doua zi a fost văzut în portul Sevastopol, principalul port din Crimeea, potrivit fotografiilor și imaginilor din satelit.

Matros Pozynich este una dintre cele trei nave implicate în comerțul cu cereale furate, potrivit cercetărilor open-source și oficialilor ucraineni.

Crimeea, anexată de Rusia în 2014, produce puțin grâu din cauza lipsei de irigare.

Dar regiunile ucrainene din nord, ocupate de forțele ruse de la începutul lunii martie, produc milioane de tone de cereale în fiecare an. Oficialii ucraineni spun că mii de tone sunt acum transportate în Crimeea.

Kateryna Yaresko, jurnalist din proiectul SeaKrime al publicației online ucrainene Myrotvorets, a declarat pentru CNN că a fost observată o creștere bruscă a exporturilor de cereale din Sevastopol la aproximativ 100.000 de tone atât în ​​martie, cât și în aprilie.

Din Sevastopol, conform imaginilor din satelit și datelor de urmărire revizuite de CNN, Matros Pozynich a trecut prin strâmtoarea Bosfor și a plecat spre portul egiptean Alexandria. Vasul era încărcat cu aproape 30.000 de tone de grâu din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni.

Satellite photos from @planet analyzed by the @AP show a Russian ship believed to be carrying stolen grain from #Ukraine in Latakia, #Syria. The image from Tuesday shows the Russian-flagged Matros Pozynich. Expert @Samir_Madani of @TankerTrackers also believes it there. pic.twitter.com/wsci7ALiYQ

— Jon Gambrell | جون (@jongambrellAP) May 11, 2022

Cu toate acestea, ucrainenii au fost cu un pas înainte. Oficialii spun că Egiptul a fost avertizat că cerealele au fost furate, iar transportul a fost refuzat.

Matros Pozynich s-a îndreptat spre capitala libaneză Beirut cu același rezultat. Nava s-a oprit din nou pe 5 mai, dar imaginile de pe Tankertrackers.com și Maxar Technologies arată că a călătorit în portul sirian Latakia.

Ministerul ucrainean al Apărării estimează că cel puțin 400.000 de tone de cereale au fost furate și scoase din Ucraina de la invazia Rusiei.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea