Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE impuse Rusiei, spune premierul: „Ar fi o bombă atomică asupra economiei”

Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE impuse Rusiei, spune premierul: „Ar fi o bombă atomică asupra economiei”

Ungaria nu poate sprijini cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei în forma sa actuală, inclusiv un embargo asupra importurilor de țiței rusesc, a declarat vineri premierul Viktor Orban, la radioul de stat, citat de Reuters.

Orban a declarat că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

Premierul ungar a mai spus că Ungaria este pregătită să negocieze, dacă va vedea o nouă propunere care să răspundă intereselor țării sale.

Comisia Europeană a propus miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Noile măsuri, anunțat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, includ eliminarea treptată a tuturor importurilor de petrol din Rusia, interzicerea a trei radiodifuzori de stat ruși în UE care „amplifică minciunile lui Putin” și expulzarea SberBank – cea mai mare bancă a Rusiei – din sistemul de plăți Swift.

Noile sancțiuni trebuie să fie votate în unanimitate de cele 27 de state membre.

Slovacia a anunțat deja că va solicita o scutirea de la orice embargo al UE asupra petrolului rusesc, iar Ungaria, extrem de dependentă de energia rusească, a sugerat că un embargo reprezintă „o linie roșie” pentru ea.

Rusia este încă cel mai mare furnizor de petrol al Europei, cu aproximativ 25% din necesar.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea