Unifarm anunță că are marfă de 650 de milioane de lei pe stoc pe care n-a luat-o nimeni! Vrea să o dea la DSU, însă are o problemă

Unifarm anunță că are marfă de 650 de milioane de lei pe stoc pe care n-a luat-o nimeni! Vrea să o dea la DSU, însă are o problemă

310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale sunt încă pe stocul companiei, care solicită „deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în vânzare a stocului”, se arată într-un comunicat

Compania de stat Unifarm anunță că mai are marfă de 650 de milioane de lei pe stoc. E vorba de achiziții făcute la începutul pandemiei, când Unifarm a primit 1,1 miliarde de lei cu girul lui Ludovic Orban, premier pe atunci, și lui Florin Cîțu, ministru al finanțelor.

„Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c…. cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale”, se arată în comunicatul companiei de stat.

Aceasta punctează că, în ultimele luni, a avut discuții cu mai multe instituții, printre care Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU.

E nevoie de o OUG

Astfel, ar fi ajuns la un acord cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat, cu care a „agreat de principiu cedarea stocurilor deținute”. Totuși, conducerea Unifarm afirmă că „politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”.

În absența însă unui guvern cu puteri depline, aprobarea unui ordonanțe de urgență este imposibilă.

Întrebări fără răspuns

Libertatea a trimis mai multe solicitări, în ultima lună, către Unifarm, rămase, deocamdată, fără răspuns.

Astfel, ziarul a aflat că firma de stat are mai multă marfă expirată pe stoc, rămasă de la achiziția ei la începutul anului 2020. Mai mult, Libertatea a solicitat și alte date, precum rezultatul inventarului făcut de Unifarm. Compania a promis un răspuns.

Libertatea