Unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din Mexic, supranumit „Viceregele”, condamnat la 28 de ani de închisoare

Unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din Mexic, supranumit „Viceregele”, condamnat la 28 de ani de închisoare

Un tribunal din Mexic l-a condamnat pe Vicente Carrillo Fuentes, fostul lider al unuia dintre cele mai puternice carteluri de droguri din Mexic, la 28 de ani de închisoare. Cunoscut drept ”Viceregele”, Fuentes a fost găsit vinovat de trafic de droguri și crimă organizată, informeză BBC, citată de Digi24.

Fuentes, în vârstă de 58 de ani, a preluat conducerea cartelului Juárez în 1997, după ce fratele lui, Amado, cunoscut drept „Regele cerurilor” a murit în timpul unei intervenții chirurgicale estetice. El spera să-și modifice înfățișarea pentru a nu fi capturat. După ce operația a eșuat, doctorii care au realizat procedura au fost uciși în următoarele luni.

Amado făcea trafic de droguri folosindu-se de flota lui de avioane private. El preluase conducerea cartelului după ce l-a ucis pe Rafael Aguilar Guajardo, fostul lider.

Cartelul Juárez și-a pierdut o mare parte din influență începând cu 2014, după ce Fuentas a fost reținut de polițiști alături de unul dintre bodyguarzii săi, la un punct de verificare din statul Coahuila.

Vicente Carrillo Fuentes a fost unul dintre ce mai căutați traficanți de către Departamentul de Combatere a Drogurilor din SUA (DEA), iar pentru prinderea lui a fost oferită o recompensă de 5 milioane de dolari.

Vicente Carrillo Fuentes a construit o structură financiară complexă pentru a spăla banii proveniți din traficul de droguri realizat de cartel. În timpul conducerii sale, cartelul Juárez a intrat într-un conflict sângeros cu cartelul Sinaloa, condus de Joaquín „El Chapo” Guzmán. În urma luptelor, cartelul condus de Fuentes și-a pierdut mult din influență.

Foto: Epa

Libertatea