Urechi înfundate – cum ne desfundam urechile

Urechi înfundate – cum ne desfundam urechile

A avea urechile înfundate poate fi inconfortabil și vă poate altera auzul. Când se întâmplă acest lucru, pocnitul urechilor poate fi de ajutor. Pocnitul urechilor este, în general, sigur și este procedeul prin care se desfundă urechile. De obicei, necesită puțin mai mult decât mișcarea mușchilor gurii. 

Urechi înfundate – cum ne desfundam urechile 

Indiferent de tehnica pe care o încercați, fiți blând. Dacă simptomele se agravează, nu mai încercați să spargeți  acea barieră și consultați-vă medicul.

Dacă încercați să vă desfundați urechile cu medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, evitați utilizarea prelungită. Dacă simptomele persistă, adresați-vă medicului dumneavoastră.

8 moduri de a vă desfunda urechile

Există mai multe tehnici pe care le puteți încerca pentru a vă desfunda sau pentru a vă desfunda urechile:

Înghițirea

Atunci când înghițiți, mușchii lucrează automat pentru a deschide trompa lui Eustachio. Această trompă face legătura între urechea medie și partea din spate a nasului dumneavoastră.

Guma de mestecat sau dropsurile poate ajuta, de asemenea, la activarea acestui răspuns.

Căscatul

Și căscatul ajută la deschiderea trompei lui Eustachio. Dacă nu poți să caști la semnal, încearcă să imiți un căscat fals până ajungi la unul real. Deschideți gura cât mai mult posibil în timp ce inspirați și expirați. Acest lucru poate avea același rezultat.

Manevra Valsalva

Strângeți-vă nările cu degetele. Încercați să vă păstrați obrajii neutri, sau trași înăuntru, mai degrabă decât umflați. 

Apoi, suflați ușor aer prin nări. Acest lucru generează presiune în partea din spate a nasului, ceea ce poate ajuta la deschiderea trompei lui Eustachio.

Manevra Toynbee

Pentru această tehnică, ciupiți nările închise cu degetele în timp ce înghițiți. Unele cercetări indică faptul că manevra Toynbee este la fel de eficientă ca și manevra Valsalva, deși rezultatele diferă de la o persoană la alta. 

Este posibil să doriți să le încercați pe amândouă pentru a determina ce metodă funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Aplicarea unei cârpe calde 

Ținerea unei cârpe de spălat calde sau a unui tampon încălzit peste urechi poate ajuta la eliminarea congestiei și la deschiderea trompei lui Eustachio. 

Această metodă poate fi, de asemenea, liniștitoare. Ea poate fi mai eficientă dacă aveți urechile înfundate din cauza unei răceli, a gripei sau a alergiilor.

Decongestionante nazale

Desfundarea căilor nazale vă poate ajuta cu urechile înfundate. Dacă folosiți un decongestionant nazal, asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile. Este posibil să doriți să încercați manevra Valsalva sau Toynbee după ce ați folosit un decongestionant.

Corticosteroizi nazali

Există mulți steroizi nazali pe care îi puteți încerca. Steroizii nazali pot ajuta la desfundarea urechilor prin reducerea cantității de inflamație din pasajele nazale. 

Acest lucru poate ajuta aerul să se miște mai liber prin trompa lui Eustachio, egalizând presiunea din urechile dumneavoastră.

Tuburi de ventilație

În cazuri extreme, medicul dumneavoastră poate recomanda această tehnică chirurgicală simplă pentru a elimina durerea și a reduce presiunea. 

Pentru această procedură, medicul dumneavoastră vă va administra anestezie locală. Apoi, va introduce tuburi subțiri de ventilație, cunoscute și sub numele de tuburi de egalizare a presiunii, în una sau în ambele urechi pentru a evacua excesul de lichid.

Procedura durează aproximativ zece minute. De obicei, se efectuează în cabinetul unui medic, deși poate fi efectuată și într-un spital. Tuburile de ventilație sunt concepute să cadă singure. Acest lucru se întâmplă de obicei după unul sau doi ani.

Cum funcționează desfundarea urechii?

Trompa lui Eustachio furnizează aer către urechea medie. Acest lucru ajută la menținerea unor cantități egale de presiune pe ambele părți ale timpanului.

Dacă există o diferență de presiune, timpanul se poate umfla înăuntru sau în afară ca răspuns. Acest lucru cauzează acea senzație familiară de plenitudine în ureche.

„Pocnirea” urechilor ajută la deplasarea timpanului înapoi la locul lui, atenuând dezechilibrul de presiune și eliminând sau reducând disconfortul.

Trompa lui Eustachio se deschide de obicei în mod automat atunci când înghițiți, vă suflați nasul sau căscați. Atunci când faceți aceste mișcări, veți auzi adesea un sunet de clic sau pocnitură. Sunetul este cauzat de aerul care intră în urechea medie prin trompa lui Eustachio.

Dacă trompa nu se deschide ușor, este posibil să fie obstrucționată. Acest lucru poate fi cauzat de lichid, mucus sau ceară de urechi.

Ce altceva cauzează pocnitul urechii?

Uneori, urechile se pot înfundă și desfunda singure în mod natural. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza schimbărilor în presiunea aerului din jur. 

Dacă urcați la o altitudine mare – de exemplu, dacă zburați cu avionul sau conduceți pe un lanț muntos înalt – urechile pot pocni pe măsură ce se adaptează la presiunea aerului din jur.

Când trebuie să vă consultați medicul

Dacă nu puteți să vă pocniți sau să vă desfundați urechile două săptămâni sau mai mult, sau dacă aveți dureri în ureche, consultați-vă medicul.

Medicul dumneavoastră poate exclude orice afecțiune subiacentă care ar putea cauza această senzație. Acestea pot include:

adenoiziinfecție a sinusurilor sau a urechiialergiiacumularea de ceară de urechirăceală obișnuitătulburări ale articulației temporomandibulare 

Un timpan înfundat poate uneori să se umfle până la punctul de spargere, ducând la perforarea timpanului. Acest lucru se poate întâmpla în timpul activităților care implică schimbări rapide de presiune, cum ar fi călătoriile cu avionul sau scufundările. 

Un timpan perforat necesită îngrijirea unui medic. Această afecțiune dispare de obicei în două săptămâni. Unele cazuri pot necesita un plasture pentru timpan sau o intervenție chirurgicală.

Sursa foto: 123rf.com

 Alimente pe care să nu le mănânci înainte de culcare

Libertatea