„Urgență” de România. DGASPC a căutat o minoră snopită în bătaie de două ori abia la trei ani de la primul incident. Era deja majoră!

„Urgență” de România. DGASPC a căutat o minoră snopită în bătaie de două ori abia la trei ani de la primul incident. Era deja majoră!

„Vă solicităm să vă prezentați urgent la sediul DGASPC Sector 3 în vederea clarificării situației minorei”, este documentul primit de mama unei fete deja majore, bătute crunt de mai multe ori fără ca dosarele să fie soluționate. Agresiunile avuseseră loc pe vremea când tânăra avea 15 ani, respectiv 17 ani.

Acum un an, Libertatea a prezentat povestea Andreei, o tânără din București care, în 2019 și 2021, fusese victima a două bătăi feroce, încasate în plină stradă de la alte minore.

Deschis în mai 2019, dosarul primei bătăi era încă la Secția 9 de Poliție. Descurajată de faptul că autoritățile nu fac nimic, Andreea a ajuns la o înțelegere cu una dintre agresoare. Însă, în septembrie 2021, „ea m-a ademenit și m-a dus pe o stradă întunecată”, unde alte cinci fete au tăbărât pe ea, apoi i-au transmis că „poliția nu va face nimic”. 

Fata atunci de 17 ani a avut nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale, după ce medicul legist a notat că a rămas cu genunchii juliți, vânătăi pe spate și pe brațe, dar și dureri la nivelul coloanei cervicale, asta după ce și-a luat pumni în cap și a fost târâtă de păr pe trotuar, așa cum arată filmările surprinse de camerele de supraveghere din zonă. 

De-atunci, dosarele stagnează, iar mama ei povestește că nu are foarte multe noutăți despre ce se întâmplă cu cazurile în care a fost implicată fiica ei. Din ianuarie, fata este majoră. Însă a avut parte de-o surpriză la finele lunii aprilie, când reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3 au căutat-o pe fată la adresă. Pentru prima dată. 

„Le-am zis că nu mai e minoră”

„M-au întrebat unde se află minora, le-am zis că nu mai este minoră și se află la o altă adresă”, povestește mama Andreei.

Ea adaugă că a primit o hârtie cu antetul DGASPC Sector 3, document în care e anunțată că trebuie să vină „de urgență” la sediul instituției.

„Urgență în condițiile în care fiica mea a fost bătută când era minoră de două ori și nu m-a căutat nimeni”, spune femeia.

Ce se scrie în document?

„Vă solicităm să vă prezentați urgent la sediul DGASPC Sector 3 în vederea clarificării situației minorei”, începe cererea. Apoi, mamei îi sunt solicitate o mulțime de documente, printre care unele medicale, care să arate că părinții sunt clinic sănătoși. 

În plus, povestește mama Andreei, „cele două doamne erau foarte interesate de cum a ajuns povestea ei în presă, insistând pe asta”.

„Sesizați de Avocatul Poporului”

Femeia le-a întrebat cele două angajate DGASPC care este motivul pentru vizita atât de târzie. 

„Mi-au răspuns că a fost o sesizare de la Avocatul Poporului pe baza articolului apărut în ziar și abia atunci primiseră sesizarea”, conchide ea.

Libertatea a solicitat un punct de vedere legat de caz și de la DGASPC Sector 3.

Telefonic, reprezentanții direcției generale de asistență socială au punctat că nu pot oferi niciun răspuns, din cauza „datelor cu caracter personal” și că ziarul va primi un răspuns, dacă va face o solicitare scrisă.

Libertatea a solicitat un răspuns și în scris și îl va publica de îndată ce îl va primi. 

Libertatea