Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Vladimir Putin. Ucraina va câștiga acest război

Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Vladimir Putin. Ucraina va câștiga acest război

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dă asigurări, într-un interviu pentru publicația The Kyiv Independent, că UE nu va renunța să sprijine Ucraina, în ciuda actualei crize energetice. „Sunt profund convinsă că Ucraina va câștiga acest război”, spune șefa executivului comunitar.

„Putin a încercat întotdeauna să ne despartă oriunde ar fi fost o fisură. Dar este bine să vezi că nu a avut niciodată succes. (…) Legăturile dintre Uniunea Europeană și Ucraina sunt astăzi mai puternice ca niciodată”, a declarat Ursula von der Leyen, subliniind că problemele din domeniul energiei și creșterea inflației în Europa nu vor împiedica UE să ajute în continuare Ucraina.

Potrivit, șefei Comisiei Europene, blocul comunitar este pregătit să facă față iernii care urmează chiar și fără gazul din Rusia.

„Am anticipat că Putin va închide Nord Stream 1”, spune oficialul european, adăugând că UE a făcut eforturi pentru diversificarea surselor de combustibil și reducerea dependenței față de Rusia.

„La începutul războiului, Rusia livra 40% din toate gazele importate. Acest lucru a scăzut acum la 9% și va continua. (…) Avem depozite de gaz pline în proporție de 85%”, precizează von der Leyen.

Totodată, președinta Comisie Europene a afirmat că în actualul conflict ”nu este vorba doar despre Ucraina, este o ciocnire a două lumi, două seturi polare de valori”.

Modul în care răspundem astăzi la ceea ce face Rusia va determina viitorul sistemului internațional.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:

”Ar fi trebuit să ascultăm mai mult Ucraina”

Întrebată dacă în trecut, Europa a fost ”oarbă” în relațiile cu Moscova, șefa Comisie Europene a răspuns: ”Am spus în discursul meu (Statul Uniunii) că ar fi trebuit să ascultăm mai mult țările din Europa Centrală și de Est. Ar fi trebuit să ascultăm mai mult Ucraina. De asemenea, ar fi trebuit să ascultăm mai mult – sau să luăm mai în serios – ceea ce spunea Putin pentru că și-a expus punctele de vedere cu câteva luni înainte de a începe acest război”.

Kremlinul a publicat, în iulie 2021, articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care președintele Vladimir Putin nega dreptul Ucrainei de a exista ca stat suveran.

În ceea ce privește pașii Ucrainei în vederea aderării la UE, Ursula von der Leyen a precizat că ”procesul de aderare este pe drumul cel bun”, adăugând că în acest sens este esențială construcția economică.

Totodată, președinta Comisiei Europene s-a declarat convinsă că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia.

„Sunt profund convins că veți câștiga acest război. Desigur, vor fi mulți, mulți ani de reconstrucție. Dar și asta ar trebui să facem împreună”, spune Ursula von der Leyen, subliniind că depinde doar de Ucraina să decidă în ce condiții se încheie războiul.

Ursula von der Leyen a vizitat vineri, 16 septembrie, Kievul, aceasta fiind a treia deplasare a sa în Ucraina de la începutul războiului.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: Profimedia

Libertatea