Vaccinurile împotriva variantei Omicron, dezvoltate de Pfizer și Moderna, au fost autorizate de EMA

Vaccinurile împotriva variantei Omicron, dezvoltate de Pfizer și Moderna, au fost autorizate de EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi, 1 septembrie, vaccinurile împotriva variantei Omicron a coronavirusului, care au fost produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat autorizarea a două vaccinuri adaptate pentru a oferi o protecție mai largă împotriva COVID-19. Comirnaty Original/Omicron BA.1 și Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 sunt destinate persoanelor cu vârsta de 12 ani și peste care au primit cel puțin vaccin primar împotriva COVID-19”, se precizează într-un comunicat al EMA.

Este vorba despre versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer/BioNTech) și Spikevax (Moderna) care „vizează subvarianta Omicron BA.1 în plus față de tulpina originală a SARS-CoV-2”.

Potrivit reprezentanților EMA, versiunile adaptate ale vaccinurilor „pot extinde protecția împotriva diferitelor variante” ale coronavirusului, astfel că specialiștii se așteaptă ca acestea să ajute la „menținerea protecției optime împotriva COVID-19 pe măsură ce virusul evoluează”.

În ceea ce privește efectele secundare ale noilor seruri, acestea au fost comparabile cu cele observate după administrarea primelor vaccinuri, fiind de obicei unele ușoare și de scurtă durată.

Cele două avize ale Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA vor fi trimise Comisiei Europene care va adopta decizia finală. De obicei, Executivul comunitar respectă recomandările EMA.

Pfizer a cerut autorizarea EMA și pentru versiunea de booster împotriva subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5 și este de așteptat ca și Moderna să solicite evaluarea versiunii sale de ser care țintește aceste subvariante.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat deja aceste tipuri de vaccin anti-COVID.

Subvariantele BA.4 şi BA.5 au declanșat valul de cazuri de COVID-19 observat ultimele luni în Europa şi SUA, în timp ce varianta Omicron este responsabilă pentru valul de îmbolnăviri de iarna trecută.

Libertatea