Valeriu Gheorghiță anunță că România este în situația Italiei la începutul pandemiei: „Spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite”

Valeriu Gheorghiță anunță că România este în situația Italiei la începutul pandemiei: „Spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi că România a ajuns în situația în care era Italia la începutul pandemiei în care spitalele erau arhipline de pacienți Covid, iar ambulanțele făceau coadă pentru a putea lăsa bolnavii, potrivit Mediafax. În declarațiile făcute după ce a primit a treia doză de vaccin, medicul a subliniat „nu ne poate salva nimeni de această situație extrem de complicată, în afară de noi”.

„Mi-e teamă că suntem în acest scenariu (nr. în care a fost Italia). Este cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate. Sunt copleșite în momentul în momentul de față de pacienți diagnosticați Covid-19, lăsând de o parte celelalte categorii de boli, urgențele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi și care generează victime care au nevoie de asistență medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El a subliniat că situația este foarte „complicată” întrucât ne confruntăm cu un val patru mai agresiv.

„Nu ne poate salva nimeni de această situație extrem de complicată, în afară de noi. Nu trebuie să mai fim dezbinați, polarizați, acuzați, ci să acordăm încredere în știință și în medici”, a declarat medicul citat de G4Media.

Valeriu Gheorghiță a făcut un apel pentru vaccinare, insistând că „fiecare persoană care azi se vaccinează lasă un pat liber în spital”.

„Avem sute de mii de persoane care nu au niciun grad de protecție. Fără respectarea regulilor de protecție și vaccinare, nu putem să câștigăm această luptă”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Despre o situație similară celei din Italia la începutul pandemiei a vorbit miercuri și Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler.

„Nu mi-aș dori să ajungem în situația în care a fost Italia, dar riscurile sunt mari, mai ales pentru anumite zone. Trăim o dramă în spitale și trăim drama alături de oameni care vin și de familiile lor”, declara miercuri Beatrice Mahler.

Unitatea sanitară condusă de Beatrice Mahler a publicat în urmă cu trei zile mai multe fotografii care arată situația în care se găsesc bolnavii care au nevoie de oxigen. Aceștia stăteau pe holurile institutului Marius Nasta, iar printre pacienții care nu au mai avut loc în saloane este și o bătrână în scaun cu rotile.

Autoritățile au anunțat miercuri 331 de decese COVID, dintre care 328 au avut loc în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic de morți, de la debutul pandemiei și până acum. Au fost confirmate miercuri totodată 14.744 de cazuri noi de persoane infectate – după efectuarea a 70.271 de teste – în vreme ce numărul pacienților de la ATI a crescut la 1.513.

Libertatea