Valeriu Gheorghiță: Ar trebui o rată de imunizare de peste 80% pentru a opri tulpina Delta. 30% sunt vaccinați în România

Valeriu Gheorghiță: Ar trebui o rată de imunizare de peste 80% pentru a opri tulpina Delta. 30% sunt vaccinați în România

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seară, la Digi24, că rata de pozitivare la nivel naţional arată că mai mult de o persoană din cinci care se testează este infectată.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că o persoană infectată cu tulpina Delta generează alte 6-7 cazuri secundare, dacă intră în contact cu persoane nevaccinate; dacă intră în contact numai cu persoane vaccinate, numărul scade la jumătate.

Procentul de imunizare la nivel colectiv, care cuprinde persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală, este de 50%, dar este insuficient pentru tulpina Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândirea virusului şi reduce acest impact, susţine Valeriu Gheorghiţă.

Dacă vorbim numai de imunitatea căpătată prin vaccinare, aceasta e și mai mică. Doar 30% dintre români sunt vaccinați anti-COVID, o rată foarte scăzută, de vreme ce la nivel mondial, media este de 45%.

Valeriu Gheorghiţă a citat un studiu britanic care arată că prin vaccinarea anti-COVID s-au salvat de la deces 127.000 de persoane, s-au redus internările cu 250.000 şi s-au evitat milioane de îmbolnăviri.

Şeful campaniei de vaccinare a vorbit şi despre cei care îşi verifică anticorpii şi ezită să se vaccineze, crezând că sunt protejați. „La acest moment, se determină anticorpii pentru proteina Spike, nu înseamnă neapărat că avem anticorpii care blochează virusul”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Libertatea