Valeriu Gheorghiță: Care sunt condițiile pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiță: Care sunt condițiile pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunţat luni seară, la Digi24, că platforma de vaccinare este în lucru pentru a permite programarea dozei trei. Săptămâna trecută, președintele CNCAV spunea că administrarea suprarapelului începe în octombrie.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că efectuarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe cu pacienţii imunodeprimaţi, cei oncologici, pacienţii cu HIV și vârstnicii, în cazul cărora e posibil ca imunitatea căpătată după primele două doze să nu fie suficient de mare.

În cazul restului populaţiei, scopul administrării celei de-a treia doze, considerată „booster”, este de a creşte răspunsul imun la virus, susţine Gheorghiţă.

Platforma este în lucru pentru a permite programarea dozei trei. Condiţiile pentru efectuarea acestei doze este să fi trecut cel puţin 6 luni de la a doua doza şi să nu fi trecut prin boală.

Valeriu Gheorghiţă:

Potrivit lui Gheorghiţă, vor fi aceleasi etape de la debutul campaniei, însă acum există suficiente doze pentru a începe cu mai multe categorii.

În urmă cu o săptămână, Valeriu Gheorghiţă anunţa că România începe în octombrie vaccinarea cu a treia doză.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus, luni seară, că unul din doi români are un anumit grad de protecţie anti-COVID, după ce imunitatea colectivă a ajuns la aproape 50%.

De asemenea, la nouă luni de când a debutat campania de vaccinare, 200.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID, a precizat medicul. Potrivit acestuia, acoperirea vaccinală în rândul adolescenţilor eligibili este de 15%.

Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că se vor cumpăra două milioane de doze de vaccin antigripal, iar acesta va putea fi efectuat în acelaşi timp cu vaccinul anti-COVID, în braţe diferite.

Libertatea