Valeriu Gheorghiță: Până la sfârșitul anului vom avea două vaccinuri autorizate pentru copii. Când începe vaccinarea

Valeriu Gheorghiță: Până la sfârșitul anului vom avea două vaccinuri autorizate pentru copii. Când începe vaccinarea

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat duminică seară, la Digi24, că până la finalul lunii decembrie vor fi două vaccinuri autorizate pentru copiii cu vârsta mai mare de 5 ani, unul de la Pfizer și unul de la Moderna.

„Până la sfârșitul acestui an, vestea bună este că probabil vom avea două vaccinuri autorizate. Pentru grupa 5-11 ani de la Pfizer și pentru grupa 6-11 ani de la Moderna. Faptul că la aproximativ un an de la autorizarea primului vaccin la nivel mondial vom avea două vaccinuri cu autorizare care cuprind vârsta peste 5 ani este cât se poate de bine”, a spus Gheorghiță.

Campania de vaccinare a celor mici va începe imediat ce dozele ajung în țară.

„Până la final de noiembrie, început de decembrie, vom fi gata cu tot ceea ce înseamnă partea logistică, amenajarea cabinetelor de vaccinare în centrele de vaccinare și în anumite unități sanitare, vom fi pregătiți cu platforma de programare și RENV și așteptăm livrarea dozelor, cum așteaptă toate celelalte țări europene”, a adăugat el.

Referitor la livrarea vaccinurilor, Gheorghiță a precizat că „acest lucru s-ar putea să fie în decursul lunii decembrie, în a doua parte a lunii decembrie”, iar vaccinarea va începe la o dată care va fi comunicată după ce vor fi primite dozele. „În funcție de momentul livrărilor vom decide și când începem efectiv”, a explicat medicul militar.

Anticipează un nou val de creștere a cazurilor de COVID în ianuarie

Coordonatorul campaniei de vaccinare a atras atenția că la începutul anului 2022 se așteaptă o nouă creștere a numărului de infectări cu coronavirus.

„În această perioadă, situația epidemiologică este mult în ameliorare și sperăm să se mențină acest trend epidemiologic, deși toate prognozele arată că, foarte probabil, în perioada următoare am putea avea și noi, într-o lună și jumătate, două luni, o reluare a creșterii cazurilor”, a spus el.

Medicul a precizat că există o legătură temporală între infectările sporite din Europa și momentul în care acestea apar în țara noastră: „Între restul Europei și România, în general, a fost un decalaj de o lună și jumătate, maximum două luni între creșterile de cazuri.

Libertatea