VIDEO | Ce făcea Putin, sâmbătă, în momentul în care apărarea rusă se prăbușea în estul Ucrainei

VIDEO | Ce făcea Putin, sâmbătă, în momentul în care apărarea rusă se prăbușea în estul Ucrainei

Președintele Rusiei a participat la mai multe evenimente și ceremonii la Moscova, sâmbătă, potrivit agenției ruse Interfax. Asta într-o zi în care veștile de pe frontul din Harkov par să confirme un progres spectaculos al forțelor ucrainene.

Vladimir Putin a avut o zi ocupată sâmbătă. După ce a votat online în alegerile municipale din Moscova, președintele a participat la o serie de evenimente dedicate Zilei Orașului, scrie agenția rusă Interfax.

Printre altele, scrie jurnalistul BBC Will Vernon, Putin a fost filmat în momentul în care inspecta un centru de arte marțiale din capitală și le vorbea însuflețit sportivilor.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>President Putin is inspecting a new martial arts centre in Moscow today. At the same time, Russian forces in eastern Ukraine are reportedly suffering a series of major defeats. <a href=”https://t.co/O3OioHRoOt”>pic.twitter.com/O3OioHRoOt</a></p>&mdash; Will Vernon (@BBCWillVernon) <a href=”https://twitter.com/BBCWillVernon/status/1568542931572740099?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 10, 2022</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Șeful statului nu a făcut deocamdată vreo referire la contraofensiva ucraineană din Harkov. Vineri, nici purtătorul său de cuvânt nu a dorit să comenteze pe acest subiect, îndemnându-i pe ziariști să se adreseze Ministerului Apărării, potrivit Interfax.

În acest timp, trupele ucrainene au continuat să avanseze spectaculos spre est, pe măsură ce apărarea rusească a continuat să se prăbușească.

Ultimele vești oficiale anunțau că ucrainenii au capturat mii de kilometri pătrați și că au ajuns sâmbătă în orașul Kupiansk, un important centru nodal pentru logistica forțelor ruse.

Tot sâmbătă au apărut și primele informații neconfirmate oficial despre retragerea trupelor rusești din alt oraș strategic din zonă, Izium, pe care rușii l-au cucerit în primăvară după o lună de lupte sângeroase.

Mulți analiști spun că ofensiva din Harkov este cea mai semnificativă schimbare de inițiativă în favoarea Ucrainei de la sfârșitul lunii martie, când armata rusă, împotmolită în suburbiile Kievului, s-a retras din întreaga regiune din jurul capitalei, în ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”.

În acest timp, bloggerii și analiștii militari pro-ruși sunt furioși din cauza prăbușirii apărării țării lor și a aparentei dezorganizări a comandamentului rus.

Este neclar deocamdată unde anume se va sfârși această ofensivă. Rusia a anunțat deja că a trimis întăriri pentru a susține apărarea din zonă.

Libertatea