VIDEO | Ciocniri din cauza restricțiilor COVID într-o fabrică din Shanghai care produce pentru Apple și Tesla

VIDEO | Ciocniri din cauza restricțiilor COVID într-o fabrică din Shanghai care produce pentru Apple și Tesla

Metropola din China este parțial sub lockdown de mai bine de o lună, iar măsurile au început să îi frustreze pe muncitorii care și-au reluat activitatea, cu măsuri speciale de protecție, scrie Business Insider.

Mai bine de o sută de muncitori de la o importantă fabrică de producție Apple și Tesla din Shanghai s-au ciocnit joi cu oficialii însărcinați cu impunerea carantinei, după cum arată înregistrările video de pe Twitter și YouTube.

Muncitorii de la Quanta Shanghai Manufacturing City au fost filmați sărind peste turnichete, în timp ce gărzile de securitate în echipament de protecție alb încercau să îi împiedice să intre în clădire. Unii muncitori au lovit paznicii.

Încăierarea a început atunci când paznicii au încercat să îi împiedice pe muncitori să se întoarcă în dormitoarele lor, după ce aceștia și-au terminat tura, potrivit Bloomberg și Reuters. Persoane intervievate sub protecția anonimatului au declarat că muncitorii erau nemulțumiți de restricțiile COVID impuse la fața locului, scrie Bloomberg.

Unii au spus că erau îngrijorați de posibilitatea de a fi infectați de către lucrătorii care se întorceau din centrele de carantină, potrivit relatării televiziunilor de știri taiwaneze USTV și UDN. Alții, scrie Reuters, se temeau că o răspândire a virusului ar putea duce la un lockdown strict, care i-ar ține prizonieri în fabrică. Quanta, Apple și Tesla nu au oferit explicații, scrie Business Insider.

Altercația din fabrica din Shanghai ilustrează dificultățile cu care se confruntă marele oraș chinez în tentativa de a repune în funcțiune fabricile, într-un moment în care zone mari ale metropolei cu 25 de milioane de locuitori se află încă sub izolare strictă de mai bine de o lună.

În încercarea de a minimiza impactul lockdown-ului, autoritățile au permis unor fabrici, inclusiv uzinei Tesla, să continue să funcționeze în cadrul unui sistem închis, care presupune că muncitorii lucrează, locuiesc, mănâncă și dorm la fața locului și în căminele din apropiere.

Quanta, deținută de taiwanezi, produce trei sferturi din MacBook-urile Apple la nivel global și asamblează circuite electronice pentru mașinile Tesla. Fabrica din Shanghai reprezintă aproximativ 20% din producția Quanta pentru Apple, potrivit USTV.

Pe 13 aprilie, Quanta a suspendat temporar operațiunile din Shanghai pentru a se conforma restricțiilor locale COVID. Acest lucru i-a determinat pe analiști să avertizeze că livrarea laptopurilor MacBook Pro va fi întârziată cu trei până la cinci săptămâni. Fabrica și-a reluat treptat operațiunile începând cu 18 aprilie.

În timp ce vestea despre ciocnirile de la fabrica Quanta din Shanghai s-au răspândit pe Twitter și pe YouTube și a fost relatată pe larg de mass-media din Taiwan, presa chineză și rețelele sociale din această țară abia dacă au făcut vreo mențiune, observă Business Insider.

Libertatea