VIDEO| Imagini de la procesul primului soldat rus judecat pentru crime împotriva civililor în Ucraina

VIDEO| Imagini de la procesul primului soldat rus judecat pentru crime împotriva civililor în Ucraina

Vadim Șisimarin este acuzat că a ucis un civil, pe 28 februarie, în timp ce lupta în regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei. Soldatul rus în vârstă de 21 de ani a apărut prima oară în fața unui tribunal din Kiev vineri și riscă pedeapsa cu închisoare pe viață, scrie The Guardian.

Inculpatul, care a sosit la tribunalul nr. 3 din Kiev într-un trening gri cu mâneci albastre și cătușe, este Vadim Șisimarin, un tânăr de 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaia, acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani.

Audierea de vineri a fost preliminară și data procesului a fost stabilită pentru 18 mai.

Avocatul soldatului rus a spus că acesta a mărturisit că a ucis victima, dar nu a discutat încă dacă să pledeze vinovat. Șisimarin, care a fost ajutat de un interpret rus să urmărească audierea, a vorbit pentru scurt timp pentru a-și confirma numele și că a înțeles acuzațiile împotriva lui.

Se presupune că rusul luptase în regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei, când a ucis un civil, pe 28 februarie în satul Ciupahivka.

El este acuzat că a tras într-o mașină, după ce convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene. Apoi a urmărit mașina împreună cu alți patru soldați, în timp ce șoferul încerca să fugă.

Șisimarin l-a împușcat pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon, după ce i s-a ordonat „să omoare un civil ca să nu-i denunțe apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor.

Russian army Sergeant Vadim Shishimarin, 21, is seen behind a glass during a court hearing in Kyiv, Ukraine, Friday, May 13, 2022. The trial of a Russian soldier accused of killing a Ukrainian civilian opened Friday, the first war crimes trial since Moscow’s invasion of its neighbor.,Image: 690890571, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia

Crima ar fi avut loc la „zeci de metri” de casa victimei și a fost comisă cu o pușcă AK-74. Numele victimei nu a fost făcut public.

Procesul este un alt triumf al propagandei de la Kiev și vine în timp ce numărul crimelor înregistrate de procurorul general al Ucrainei a depășit 11.000 și UNICEF ​​a raportat că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război, doar în aprilie.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dinUcraina

Libertatea