VIDEO. Performanță unică. Primul român care încheie înconjurul lumii singur într-un velier

VIDEO. Performanță unică. Primul român care încheie înconjurul lumii singur într-un velier

Plecat pe 17 octombrie 2019 din La Linea, lângă Gibraltar, Marius Albu, 67 ani, a ajuns 932 de zile mai târziu în același loc după ce a înconjurat Globul, cu tot cu o escală prelungită în Australia și Noua Zeelandă.

Joi, în jurul prânzului, băcăuanul Marius Albu a încheiat o expediție extraordinară. El a plecat acum doi ani și jumătate în jurul globului la bordul unui velier numit Wamm III și s-a întors, pe 5 mai 2022, în același loc.

Inițial, românul a dorit să facă înconjurul lumii fără escală. Însă, chiar și cu oprirea din Australia pentru a-și repara barca, performanța sa rămâne una remarcabilă, fiind primul român care încheie, singur, un tur în jurul lumii într-o ambarcațiune cu pânze.

Traseul a fost La Linea, Spania / Gibraltar – Capul Horn (traversând Oceanul Atlantic) – Noua Zeelandă prin Oceanul Pacific – Australia (escală) – Oceanul Indian – Capul Bunei Speranțe – Gibraltar (La Linea, Spania). Inițial, planul a fost să meargă 28.000 de mile marine. 

După ce a rezolvat probleme inițiale cu internetul, Albu, care împlinește în această lună 67 ani, a ținut un jurnal de bord pe pagina Cu Toate Pânzele Sus.

„Este prima circumnavigație solitară realizată de un român”, menționează specialiști în navigație consultați de Libertatea.

Velierul are panouri solare Foto: Facebook/Toate pânzele sus

De ce a întrerupt călătoria

După 3 luni, Albu se apropia de Strâmtoarea Cook, moment în care a întrerupt proiectul prin care ar fi mers fără escală.

Mai exact, pe 30 ianuarie 2020, Albu a renunțat la ideea de a înconjura Globul fără oprire în Noua Zeelandă, unde Wamm III a ajuns la ponton pentru reparații. Apoi, călătoria a luat o pauză în Australia.  

El le scrisese urmăritorilor săi că a suferit și o lovitură la coaste, iar furtunile aveau „o frecvență mai mare”.

„O altă problemă este hidrogeneratorul. Un suport s-a rupt. Al doilea nu mai are mult, este deja fisurat. La vânturi tari nu îl folosesc. Din această cauză trebuie să pornesc motorul ca sa încarce bateriile cel puțin o dată la două zile, dar în oceanele de sud în majoritatea timpului. Cerul este înnorat și panourile solare nu fac față”, scria el în jurnalul de bord.

Din 15 decembrie 2021, după mai multe săptămâni în care a navigat însoțit de familie în Australia, Albu a reînceput navigarea solitară spre Gibraltar, unde a ajuns joi.

Cine este Marius Albu

Născut în 1955 la Onești, în județul Bacău, Marius Albu și-a propus, încă din copilărie, după ce a citit Jules Verne și „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, să facă înconjurul lumii.

Și l-a reușit încă din anii ‘90. A încheiat prima expediție în 1997, după aventuri incredibile.

De exemplu, în 1995, uraganul Luis, forță 3, „a aruncat velierul cu cei doi coechipieri pe mal” în insula Saint Martin din Caraibe, barca suferind stricăciuni însemnate.

De la încheierea primei expediții, Albu a mai făcut înconjurul lumii de încă două ori, însă de fiecare dată l-a făcut însoțit de cineva.

foto: Cu Toate Pânzele Sus.

Libertatea