Violențe în Africa de Sud. Momentul în care o mamă își salvează copilul aruncându-l de pe o clădire în flăcări

Violențe în Africa de Sud. Momentul în care o mamă își salvează copilul aruncându-l de pe o clădire în flăcări

Cel puțin 72 de persoane au fost ucise în timpul violențelor din Africa de Sud, izbucnite după încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma. În mai multe orașe, marți, au avut loc confruntări între poliție și mulțimi care au jefuit și incendiat centre comerciale. În timpul unui astfel de episod, jurnaliștii de la BBC au surprins momentul în care o mamă și-a aruncat copilul de pe o clădire incendiată, încercând să îl salveze.

Totul s-a întâmplat în orașul Durban, din estul Africii de Sud. Aflată pe un acoperiș, la câțiva metri de pământ, femeia își aruncă bebelușul care este prins de un grup de oameni de pe stradă. Potrivit sursei citate, ulterior, mama a coborât în siguranță de pe clădire și și-a recuperat copilul.

În cursul zilei de luni, zece persoane au fost ucise în timpul unor jafuri într-un centru comercial din Soweto.

Potrivit reprezentanților Poliției, au fost identificate 12 persoane, suspectate că au provocat revoltele. Peste 1.200 de oameni au fost arestați de la începutul violențelor, pe 8 iulie.

Președintele Cyril Ramaphosa a declarat că este vorba despre cel mai grav episod de violențe care are loc în Africa de Sud din 1990. În ultimele zile, în orașe din provinciile KwaZulu-Natal și Gauteng au fost provocate incendii, au fost blocate autostrăzi și au fost jefuite magazine.

Manifestațiile violente au izbucnit după ce Jacob Zuma, fostul lider de la Pretoria, a primit o condamnare la 15 luni de închisoare. El refuzase să dea declarații în instanță cu privire la acuzațiile de corupție care i se aduc în legătură cu cei nou ani în care a ocupat funcția de președinte.

Africa de Sud se confruntă cu un nivel ridicat al șomajului, iar situația economică s-a deteriorat pe fondul pandemiei de coronavirus.

Foto: EPA

Libertatea