Violențele din Africa de Sud, soldate cu cel puțin 32 de morți. Motivul care a declanșat incendiile și jafurile

Violențele din Africa de Sud, soldate cu cel puțin 32 de morți. Motivul care a declanșat incendiile și jafurile

Primele incidente, cu drumuri blocate şi camioane incendiate, au avut loc vineri, 8 iulie, a doua zi după ce fostul preşedinte Jacob Zuma, 79 de ani, a fost încarcerat, fiind condamnat la închisoare într-un dosar de corupție, informează agenția France Presse, preluată de Agerpres. Violențele s-au soldat deja cu 32 de decese.

Bilanţul în provincia Kwazulu-Natal, unde au început vineri violenţele, a crescut la 26 de morţi, a anunţat Sihle Zikalala, ministrul provinciei, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, sunt şase morţi din zona metropolitană Johannesburg confirmaţi luni de preşedintele Cyril Ramaphosa.

Violenţele, jafurile şi incendiile s-au extins în weekend în zona metropolitană Johannesburg, capitala economică a ţării. Și au continuat în noaptea de luni spre marţi, în special în Soweto, la vest de Johannesburg.

Potrivit BBC, armata, scoasă în stradă din cauza faptului că poliția a fost depășită de situație, a operat peste 200 de arestări.

Jacob Zuma, președinte al Africii de Sud între 2009 și 2018, a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, s-a predat miercurea trecută pentru a-și ispăşi pedeapsa.

Fostul șef al statului s-a folosit de diverse tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează. A fost acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare.

Încarcerarea lui Zuma a dus la proteste violente, urmate de incendieri de magazine și jafuri.

epa09340523 Police officers look at the remains of looted shops during protests in downtown Durban, South Africa, 12 July 2021. Former South Africa President Zuma was arrested on 07 July, and sentenced to 15 months in prison for contempt of court. Protests by his supporters included shops being looted, burned cars and the blocking of city streets in the country. EPA-EFE/STR

Fotografii: EPA

Libertatea