Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală în emisiunea lui Cătălin Măruță. Printre lacrimi, a declarat: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală în emisiunea lui Cătălin Măruță. Printre lacrimi, a declarat: „Un regizor mi-a smuls sutienul”

După discursul puternic de la Gopo 2022, actrița Viorica Vodă a fost invitată joi, 5 mai, în emisiunea lui Cătălin Măruță, unde a vorbit pe larg despre hărțuirea sexuală. Cu lacrimi în ochi a povestit prin ce a trecut acum 20 de ani, după filmul „Filantropica”.

Zilele acestea, atenția a fost captată de Viorica Vodă și mărturisirile ei de pe scenă, în cadrul galei Gopo 2022, care a avut loc pe 3 mai. Actrița a vorbit despre cât de mult au afectat-o hărțuirile sexuale din partea unor „directori de teatru și regizori”. „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui”, a declarat ea, la scenă deschisă.

În urma acestor declarații, a fost invitată joi, 5 mai, în emisiunea lui Cătălin Măruță de la PRO TV unde a reluat subiectul. A explicat că nu și-a pregătit discursul de la Gopo de acasă, nu s-a gândit că va face marea dezvăluire. Totodată, actrița a spus care e motivul pentru care abia acum vorbește public despre suferința trăită în urmă cu mai bine de 20 de ani.

„Nu am premeditat nimic. Era o problematică care mă apăsa de foarte mult timp. Nu am putut să mă exprim, pentru că sistemul de stat are niște reguli nescrise care îl pot costa pe un actor minima siguranță pe care o are în România.

Sunt copleșită. În 2014 am găsit un concept. Trebuia să construim un spectacol în 48 de ore. Încărcătura mea emoțională era atât de mare și am scris acest spectacol pe ideea de confesiuni. Fiind public avizat, foarte mulți s-au identificat cu aceste probleme. Curajul meu a fost tăiat de reacțiile care au venit din partea bărbaților și femeilor care aveau putere de decizie”, a povestit Viorica Vodă la PRO TV, conform fanatik.ro.

Cu ochii în lacrimi, Viorica Vodă a explicat cum un regizor i-a smuls sutienul și a jignit-o în timpul filmărilor, totul pentru că refuzase să se întâlnească cu el în particular. „Mi s-a întâmplat cu un regizor. Mi-a dat un număr de telefon pe scenariu. Mi-a zis să-l sun după ora 17 să-i zic ce melodie cânt. Nu l-am sunat. Filmarea a fost grea, jucam pe tren și la un moment regizorul respectiv mi-a cerut să renunț la sutien.

Nu am vrut, am reacționat. A început să urle, m-a jignit față de toată echipa. M-a ridicat și mi-a smuls sutienul de pe mine. Mi-a spus să am o scenă erotică cu colega mea. Eu m-am blocat, am început să plâng cu sughițuri, tremuram. Pentru că nu l-am sunat în privat, el a făcut asta. Fiul lui este jurnalist”, a mărturisit în lacrimi actrița.

„Am suferit, am plâns”

„Noi trăim în societăți ex-comuniste. Noi, ca popor, nu avem această solidaritate. Nu ești pregătit la 20 de ani, venită din fundul Moldovei. Eu vin de acolo unde bărbatul e universul meu. Nu aveam cu cine să vorbesc. Nu am avut familia aici. Prietenele la vârsta aceea nu sunt foarte pregătite. Am suferit, am plâns. Ca să faci psihoterapie sunt costuri foarte mari.

Am internalizat foarte mult aceste sentimente și de fiecare dată când am fost pusă în situații, am trecut cronic prin niște stări. Oamenii judecă superficial. De cele mai multe ori, femeile sunt foarte agresive între ele. Am avut o situație la «Notarra». Am fost într-o situație de calomnie. Am fost atât de șocată că n-am știut cum să reacționez. Toată echipa nu a solidarizat cu mine, ci cu agresoarea”, a mai spus Viorica Vodă.

Actrița mărturisește că a îndurat multe de-a lungul anilor, căci a încercat în repetate rânduri să aducă în discuție tema hărțuirii sexuale. Spune că a fost dată afară de la master pentru că a abordat acest subiect.

„Eu n-aș mai putea să cred că un om din mediul teatral este un om de casă. Cei mai mulți bărbați care m-au abordat, au fost bărbați însurați. M-au dat afară de la master pentru două eseuri pe care le-am scris pe această temă”, a încheiat ea.

Libertatea