Vladimir Putin a depus flori la sicriul lui Mihail Gorbaciov, dar nu merge la înmormântare. „Programul nu-i permite”

Vladimir Putin a depus flori la sicriul lui Mihail Gorbaciov, dar nu merge la înmormântare. „Programul nu-i permite”

Vladimir Putin a mers la spitalul din Moscova unde este sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov pentru a-i aduce un ultim omagiu ultimului lider al URSS. Kremlinul a anunțat însă că liderul rus nu va fi prezent la funeraliile de sâmbătă, 3 septembrie, relatează agențiile de stat TASS și RIA Novosti.

„Înainte de a pleca la Kaliningrad, președintele s-a oprit la Spitalul Clinic Central, unde și-a luat rămas bun de la Mihail Sergheevici Gorbaciov și a depus flori la sicriu”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Presa rusă a difuzat și imagini cu momentul în care Putin, îmbrăcat în negru, depune un buchet de trandafiri roșii la catafalcul lui Gorbaciov.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, care a murit marți, la 91 de ani, va fi înmormântat sâmbătă, pe 3 septembrie.

„Dar programul încărcat al președintelui nu îi permite să fie acolo”, a completat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Peskov a mai spus că funeraliile ultimului președinte ale URSS vor avea „elemente” ale unei înmormântări de stat, cum ar fi prezența gărzii de onoare.

Funeraliile vor avea loc în faimoasa Sală a Coloanelor din cadrul Casei Sindicatelor din Moscova, același loc în care a fost expus trupul dictatorului Iosif Visarionovici Stalin după moartea acestuia, în 1953,

Slujba va fi deschisă publicului, iar fostul lider sovietic va fi apoi înmormântat în cimitirul central Novodevicii din Moscova.

După moartea lui Gorbaciov, Kremlinul a lăudat eforturile depuse de acesta pentru a pune capăt Războiului Rece, afirmând însă că acțiunile sale au fost controversate și a greșit grav prin dorința de a apropia URSS de „Occidentul însetat de sânge”, potrivit Reuters.

Agenția subliniază că poziția oficială a Kremlinului ilustrează sentimentele vechi ale președintelui Vladimir Putin cu privire la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991. Putin a deplâns în numeroase situații acest episod istoric drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea pe care ar inversa-o dacă ar avea o șansă.

Libertatea