Vladimir Putin nu mai vrea să se întâlnească cu generalii ruși, după înfrângerea usturătoare din Harkov

Vladimir Putin nu mai vrea să se întâlnească cu generalii ruși, după înfrângerea usturătoare din Harkov

Președintele rus Vladimir Putin, care a schimbat de două ori, de la începutul invaziei, comandamentul militar care gestionează „operațiunea specială” din Ucraina, nu mai vrea să își vadă generalii. Liderul de la Kremlin a amânat întâlnirile programate la Soci cu conducerea Ministerului Apărării, după ce armata rusă din regiunea Harkov a suferit cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, relatează ediția în limba rusă a publicației independente The Moscow Times.

Timp de o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să recucerească 3.000 de kilometri pătrați, a anunțat duminică comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. După ce frontul a fost străpuns, armata rusă a părăsit în câteva zile teritoriul pe care îl cucerise în aproximativ trei luni, perioadă în care a făcut mii de victime.

După Balaklia, au urmat orașele Kupiansk și Izium, unde se aflau administrația de ocupație a regiunii Harkov și cartierul general al grupului militar care înainta în Donbas dinspre nord. Ministerul rus al Apărării a catalogat sâmbătă ceea ce se întâmplă în regiunea Harkov drept o retragere strategică, planificată a trupelor ruse.

Dar acest lucru nu prea îi convine președintelui Vladimir Putin. El a amânat întâlnirile cu conducerea Ministerului Apărării și cu reprezentanții industriei de apărare – aceste întâlniri „se deplasează spre dreapta” în programul șefului statului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Pe măsură ce operațiunea militară specială se dezvoltă, se dobândesc anumite experiențe care trebuie discutate”, a spus Peskov, adăugând că aceste întâlniri sunt necesare. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse nu a indicat o nouă dată la care întâlnirile vor avea loc, conform agenției de stat RIA Novosti.

Animated GIF showing progress of the Ukrainian counteroffensive in Kharkiv Oblast over the past 5 days for @TheStudyofWar.With the reported capture of Velykyi Burluk Ukrainian forces in Kharkiv are now 25 kilometers from the international border. https://t.co/z1pFd1B9fK pic.twitter.com/IUqwUjunca

— George Barros (@georgewbarros) September 10, 2022

Retragerea din Harkov, o „prăbușire completă”

Retragerea armatei ruse de la Izium și Kupiansk este o „prăbușire completă”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

„Pentru a lupta pentru cucerirea Donbasului, probabil că au fost staționate acolo mai multe trupe decât oriunde altundeva, iar acum se pare că nu sunt în stare să mențină nimic acolo”, a explicat O’Brien.

După contraatacul de succes, ucrainenii vor avea acum „probleme logistice proprii: vor trebui să aprovizioneze toate unitățile care sunt acum împrăștiate pe teritoriul pe care se desfășoară ofensiva din regiunea Harkov”, a mai spus acesta.

„Dar rușii vor avea probleme în a stabiliza linia frontului. Așa că situația va fi haotică pentru o vreme, până când va începe să apară o nouă linie de front”, a precizat profesorul de studii strategice.

Referendumurile de fațadă, amânate pe termen nedeterminat

Din cauza eșecului armatei, referendumurile privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate au fost din nou amânate pe termen nelimitat, a relatat site-ul rus independent Meduza, citând surse apropiate administrației prezidențiale.

Programate inițial în luna mai, apoi amânate pentru septembrie, iar apoi pentru noiembrie, referendumurile de fațadă au fost puse în așteptare, a precizat unul dintre interlocutorii publicației.

Conform unei alte surse, responsabilii politici trimiși în regiunile Harkov și Zaporojie pentru a pregăti votul au primit „ordinul de a pleca acasă”. Doar în regiunea Herson rămân în continuare responsabilii politici ruși care au pregătit referendumul.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea