Vladimir Putin nu va participa la funeraliile reginei Elisabeta, anunță Kremlinul, fără a explica motivele din spatele deciziei

Vladimir Putin nu va participa la funeraliile reginei Elisabeta, anunță Kremlinul, fără a explica motivele din spatele deciziei

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Politico.

Peskov a declarat că, deși rușii o „respectă” pe regină „pentru înțelepciunea ei”, prezența lui Vladimir Putin la funeralii nu reprezintă o opțiune de luat în calcul, dar nu a oferit explicații suplimentare.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că în curând se va lua o decizie cu privire la persoana care va reprezenta Rusia la ceremonia funerară.

„Chestiunea deplasării lui Putin la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este luată în considerare, pentru a decide cine va reprezenta Rusia, trebuie să așteptăm anunțarea protocolului ceremoniei”, a transmis Peskov, citat de agenția rusă de stat RIA Novosti.

Joi, Putin a fost unul dintre liderii mondiali care au prezentat condoleanțe familiei regale și i-a urat regelui Charles al III-lea „curaj și rezistență”.

Într-un mesaj publicat pe canalul de Telegram al Kremlinului, președintele rus a lăudat-o pe regină, spunând: „Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena mondială”.

Regina Elisabeta i-a primit, în 2003, pe Vladimir Putin și pe soția acestuia, la Palatul Buckingham.

Ducele de Edinburg (stânga), președintele Vladimir Putin (dreapta), soția acestuia Lydmila (stânga) și regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (dreapta), la sosirea liderului rus la Palatul Buckingham din Londra, 24 iunie 2003. Vladimir Putin s-a aflat, atunci, într-o vizită de stat de patru zile în Regatul Unit | Foto: EPA

Funeraliile de stat sunt așteptate să aibă loc pe 19 septembrie la Westminster Abbey.

Foto: EPA

Libertatea