Vrei să înveți să cânți la tobe? Iată ce calități trebuie să ai pentru a putea fi un bun toboșar!

Vrei să înveți să cânți la tobe? Iată ce calități trebuie să ai pentru a putea fi un bun toboșar!

Toba este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale, datorită modului destul de simplu prin care reproduce sunetele: lovitul. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de sunetele melodioase pe care le auzeau în natură: cântatul păsărilor, freamătul frunzelor, ploaia etc. Treptat, aceștia au realizat că pot imita aceste sunete, cu ajutorul diferitelor obiecte. 

Bateria este un instrument de percuție membranofon, cu una sau mai multe membrane, iar producerea sunetului se face cu ajutorul a două bețe din lemn. Cântatul la tobe, însă, este o abilitate unică, întrucât necesită o serie de calități extraordinare pe care un baterist bun trebuie să le dezvolte.

Iată care sunt cele 3 abilități pe care trebuie să le aibă orice baterist bun!

O coordonare foarte bună

Un bun toboșar trebuie să își poată utiliza toate cele patru membre în mod independent unul față de celălalt, pentru a putea produce sunetele în perfectă armonie. În funcție de melodie, mâinile pot lucra împreună sau separat, iar picioarele acționează asupra tobei mari și a tobei snare. 

Coordonarea se învață în timp și cu mult exercițiu, fiind necesar, de altfel, și un instrument cu adevărat calitativ. Astfel, dacă îți dorești să intri în această lume și nu dispui încă de instrumentul potrivit, poți opta pentru tobe de la McMusic, ideale atât pentru începători, cât și pentru avansați. Pentru a putea exersa, petrece câteva ore pe zi cântând melodii cu ritmuri diferite, pentru ca fiecare mână să învețe separat ce anume are de făcut.

     2.  Răbdarea

Aceasta este, poate, cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un baterist pentru a învăța să cânte la un astfel de instrument. Chiar dacă faci lecții cu un bun profesor, trebuie să ai în vedere faptul că acestea nu sunt suficiente. Este necesar și studiul individual, pentru a putea exersa ce, când și cum dorești. Pentru a putea învăța o formulă ritmică mai complexă, ai nevoie de mult exercițiu pentru a putea reproduce fiecare notă în mod corect. Chiar dacă la prima vedere este ușor să bați la tobe, realitatea este cu totul alta. Bateria este un instrument amplu, la care poți învăța să cânți doar dacă te înarmezi cu multă răbdare.

    3. Simțul ritmic

Simțul ritmic este o aptitudine cu care te naști, este un talent nativ, ce nu se poate lucra foarte mult. Dacă ai ureche muzicală, dar nu ai și simț ritmic, poți urma o partitură și o poți interpreta perfect dacă exersezi suficient de mult timp, însă nu poți improviza, întrucât vei falsa. Dacă îți dorești totuși să perseverezi în învățarea acestui instrument, achiziționează cele mai bune tobe care să te ajute să îți dezvolți urechea muzicală. Simțul ritmic presupune capacitatea cuiva de a reda la perfecție sunetele auzite sau ritmul bătut într-un obiect. Dacă ai această calitate, este destul de ușor să înveți să cânți la orice instrument, inclusiv la cele de percuție. 

Așadar, dacă ai simț ritmic, răbdare și o bună coordonare a corpului, poți deveni un toboșar de excepție. Ai nevoie, însă, de extrem de multă practică și perseverență pentru a putea să îți dezvolți toate aceste abilități, astfel încât să poți învăța să cânți la acest instrument ca un profesionsit.

Sursă foto: Pexels.com.

Libertatea