Xi Jinping părăsește pentru prima dată China de la apariția Covid pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Xi Jinping părăsește pentru prima dată China de la apariția Covid pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni miercuri cu omologul rus Vladimir Putin cu ocazia unui deplasări în Kazahstan pentru o reuniune a Organizației de Cooperare Shanghai, potrivit unor anunțuri făcute de autoritățile kazahe și de către Kremlin, relatează Reuters.

Consilierul pentru politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, a transmis presei săptămâna trecută că Putin ar trebui să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii cu privire la fondul discuțiilor. China încă nu a confirmat planurile de călătorie ale lui Xi.

Călătoria, prima făcută de Xi Jinping în afara granițelor de la începutul pandemiei de Covid-19, arată cât de multe interes acordă liderul de la Beijing asupra relației cu Rusia într-un context în care tensiunile dintre Moscova și Occident au ajuns la un punct critic ca urmare a declanșării războiului din Ucraina.

Întâlnirea îi va oferi președintelui chinez ocazia de a-și sublinia influența asupra politicii internaționale, în timp ce Putin poate demonstra atenția pe care o acordă Rusia față de Asia. De asemenea, va oferi ambilor lideri șansă să-și manifeste nemulțumirea față de Statele Unite, în condițiile în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

„În opinia mea, totul este despre Xi: vrea să arate cât de încrezător este pe plan intern și vrea să fie văzut ca liderul internațional al națiunilor opuse hegemoniei occidentale”, a spus George Magnus, autorul cărții „Steaguri roșii”, despre provocările cu care se confruntă China.

„În privat, îmi imaginez că Xi este cel mai îngrijorat de modul în care decurge războiul lui Putin și, într-adevăr, dacă Putin sau Rusia rămân joc în viitorul apropiat, deoarece China încă are nevoie de o conducere anti-occidentală la Moscova”, mai subliniază analistul.

Deși Xi s-a întâlnit personal cu Putin de 38 de ori de când a devenit președintele Chinei în 2013, încă nu l-a întâlnit personal pe Joe Biden, de când acesta a devenit președinte al SUA în 2021. Xi s-a întâlnit ultima dată cu Putin în februarie, cu doar câteva săptămâni înainte ca președintele rus să ordone invadarea Ucrainei, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Întâlnirea vine în condițiile în care Rusia se confruntă cu cele mai mari probleme din ultimele luni pe frontul din Ucraina, după ce o contraofensivă ucraineană a eliberat rapid mai multe orașe din Harkov și a împins forțele ruse spre est.

Libertatea