Zaharova cere României să recunoască public că trimite armament Kievului: „De acum e clar ce înseamnă ajutor «umanitar»”

Zaharova cere României să recunoască public că trimite armament Kievului: „De acum e clar ce înseamnă ajutor «umanitar»”

Moscova a cerut Bucureștiului joi, pe un ton dur, să „mărturisească totul” în privința livărilor de arme către Ucraina, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, invitând autoritățile române să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul „asistenţă umanitară”, scrie Agerpres, preluând afirmațiile acesteia publicate pe site-ul ministerului rus de Externe, mid.ru.

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin «umanitar» pentru Ucraina”, a declarat Maria Zaharova miercuri, într-o conferinţă de presă ținută la Moscova, adăugând că o agenţie română de presă, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.

O agenţie română de presă a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe:

Nu este clar la ce convorbire dintre cei doi oficiali a făcut trimitere purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice «directe»”, a mai afirmat Zaharova, remarcând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul «umanitar»”.

În opinia acesteia, ”autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie”.

”În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul”, a punctat Zaharova, invitând Bucureştiul ”să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate”.

„Alimentarea cu arme a naţionaliştilor ucraineni pentru a lupta cu propriul popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la un număr mai mare de victime. Cei care contribuie la aceasta împart cu regimul naţionalist de la Kiev responsabilitatea pentru toate crimele noi, sângele şi suferinţa oamenilor”, a mai susținut reprezentanta diplomației ruse.

”Ce trimit ei de fapt regimului de la Kiev?”, a întrebat, retoric, Zaharova în conferința de presă, referindu-se la oficialii români.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea