Ziua Porților Deschise la MAE, după aproape 10 ani. Cum arată biroul ministrului Bogdan Aurescu și câte persoane au vizitat clădirea

Ziua Porților Deschise la MAE, după aproape 10 ani. Cum arată biroul ministrului Bogdan Aurescu și câte persoane au vizitat clădirea

Ministerul Afacerilor Externe a organizat vineri, 2 septembrie, Ziua Porţilor Deschise, acțiune dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea instituției. Peste 200 de persoane au vizitat clădirea, în cele aproape 7 ore în care accesul a fost permis, au declarat reprezentanții MAE, la solicitarea Libertatea.

Sediul ministerului condus de Bogdan Aurescu s-a deschis publicului larg după aproape 10 ani, ultima dată fiind în 2013. Decizia a venit și în contextul Zilei Diplomaţiei Române, sărbătorită anual pe 1 septembrie.

Vizitatorii au beneficiat de un tur ghidat al sediului MAE, au putut vedea biroul ministrului Bogdan Aurescu, dar și o serie de documente și obiecte diplomatice în Sala Grigore Gafencu.

Biroul ministrului Bogdan Aurescu. Foto: Facebook MAE

Totodată, au fost deschise, după aproape un deceniu, alte două săli unde sunt primiți oficialii și diplomații străini care vin la sediul MAE din București, este vorba despre sălile Mihnea Constantinescu și salonul Nicolae Titulescu. Aici au loc și întruniri ale Celulei de Criză a Ministerului de Externe, dar și negocieri și semnări de tratate internaționale.

Un obiect aparte, pe care vizitatorii l-au putut vedea în premieră, a fost sabia de învestitură a lui Alexandru Ioan Cuza, oferită de sultanul Abdul Medjid în anul 1860, la Constantinopol.

„Ministerul de Externe lucrează pentru fiecare cetăţean în parte, chiar dacă, la prima vedere pare, aşa, ceva abstract, un exerciţiu între uşi închise sau într-o atmosferă mai selectă. De fapt nu este aşa. Noi lucrăm pentru securitatea cetăţenilor, pentru prosperitatea lor. Încercăm să facem lucrurile mai bune pentru România”, a spus ministrul Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

„Am încercat să creăm un pic atmosfera unor activităţi diplomatice”, a adăugat el.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Libertatea