Zona euro va intra probabil în recesiune, după ce creșterile de prețuri au afectat cererea

Zona euro va intra probabil în recesiune, după ce creșterile de prețuri au afectat cererea

O scădere a activității în sectorul economic în zona euro s-a adâncit în septembrie, potrivit unui sondaj care a arătat că economia intră probabil într-o recesiune, deoarece consumatorii își reduc cheltuielile pe fondul unei crize a costului vieții, relatează Reuters.

Producătorii au fost afectați în mod deosebit de costurile ridicate ale energiei, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze, în timp ce industria de servicii a avut de suferit, deoarece consumatorii au rămas acasă pentru a economisi bani.

„A treia scădere consecutivă a PMI (indicii puterii de cumpărare) din zona euro indică faptul că activitatea de afaceri s-a contractat pe tot parcursul trimestrului. Acest lucru confirmă opinia noastră că o recesiune ar fi putut deja să înceapă”, a declarat Bert Colijn de la ING.

Un sondaj realizat de Reuters la începutul acestei luni a dat o șansă de 60% de recesiune în zona euro într-un an.

Scăderea activității economice în Germania s-a adâncit pe măsură ce costurile mai mari ale energiei au lovit cea mai mare economie a Europei, iar companiile au înregistrat o scădere a noilor afaceri, arată datele.

Cu toate acestea, în Franța, activitatea a fost mai mare decât se aștepta, deși indicele PMI a arătat că a doua cea mai mare economie a zonei euro încă se chinuie după ce o revenire modestă a serviciilor a compensat declinul industriei prelucrătoare.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, starea economiei s-a înrăutățit, pe măsură ce firmele s-au luptat cu creșterea costurilor și cu cererea scăzută, ceea ce aduce și acolo un risc în creștere de recesiune.

În încercarea de a stimula creșterea, noul ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, a anunțat vineri reduceri de taxe, subvenții energetice în valoare de aproape 200 de miliarde de lire sterline (223,2 miliarde de dolari).

Libertatea